Malaysia Dateline

Antara keperluan dan suasana kerja dari rumah

Mana-mana majikan mahupun perkhidmatan awam yang ingkar garis panduan ditetapkan sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) tidak akan terlepas daripada tindakan.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, setiap prosedur operasi standard (SOP) termasuk arahan bekerja dari rumah perlu dipatuhi setiap pihak.

Rakyat Malaysia rasanya tidak gusar kerana pekerja Malaysia adalah terdiri dari mereka yang sangat patuh dan akur akan perintah, yang menjadi isu adalah mereka yang berjawatan elit kerana merekalah ‘yang bawah’ sering dikena tindakan. Anda setuju?

Mana-mana majikan berusaha keras untuk mendahului perubahan yang mungkin terkesan oleh wabak terhadap keseimbangan kerja dan kehidupan pekerja. Namun, mungkin ini terlalu jauh untuk diambil kira.

Mengambil contoh dari syarikat besar global seperti Google, Facebook dan lain-lain jelas mereka mengambil pendekatan ‘melebihi sempadan batasan’ yakni pihak mereka akan menawarkan kepada para pekerja, pilihan untuk berada “dekat rumah”, dan kemungkinan besar perkongsian pejabat.

Pekerja juga akan mempunyai pilihan tetap untuk bekerja dari rumah

Mereka yang menganggap Bekerja Dari Rumah terlalu menyekat mungkin melihat tarikan pejabat satelit di bandar terdekat mereka, atau yang mungkin sesuai serta mempunyai fungsi sokongan besar menjadi pilihan.

Daripada berulang-alik ke bandar besar, pekerja mendapat pilihan untuk mencipta semula aspek kehidupan masyarakat di pejabat dengan rumah.

Ini juga dapat membantu mengatasi kekurangan teknologi di beberapa tempat. Sebagai contoh, beberapa pejabat menghentikan operasi pada awal wabak tersebut kerana pekerja tidak mempunyai alat asas untuk bekerja jauh, termasuk komputer riba.

Tetapi cabaran organisasi untuk menguruskan semua lokasi baru ini tidak boleh dipandang mudah atau remeh.

Adakah ia akan berfungsi dengan baik untuk operasi barisan depan dan juga kakitangan pejabat hiliran? Dan ini belum kesan mengenai kos.

Benar, menyewa ruang pejabat dari syarikat jenis biasa akan lebih murah – dan lebih fleksibel – daripada sewa selama puluhan tahun yang menguasai harta tanah komersial di pusat bandar, terutama di bandar-bandar utama.

Ruang kerja sama menawarkan model berbayar setiap penggunaan yang membantu menjaga kos. Jelas juga sasaran keuntungan institusi merosot di tengah kemelesetan wabak.

Walaupun kemungkinan berjaya melepaskan diri dari tawaran harta tanah yang ada di pusat bandar, masih ada persoalan berapa banyak fleksibiliti yang ingin ditawarkannya kepada kakitangan.

Semakin banyak pilihan yang diberikan sama ada orang pada hari tertentu boleh memilih untuk pergi ke pejabat utama, pejabat satelit atau bekerja dari rumah, semakin mahal pendekatannya.

Gergasi Facebook mengambil pendekatan dan memaklumkan kepada kakitangan bahawa mereka terpaksa dan harus menerima gaji yang lebih rendah jika mereka tidak bekerja di ibu peajabat dan ini memberi kesan jika mereka menerimanya.

Ada juga institusi menawarkan pilihan pekerja rumah secara kekal selama dua hari seminggu, setelah satu hari terbukti popular dan dapat dikendalikan. Pendekatan langkah demi langkah nampaknya lebih masuk akal.

Fleksibiliti yang lebih besar bagi ibu bapa yang bekerja pasti akan meningkatkan budaya kulturnya. Tetapi cubaan mengumpulkan kakitangan di berbagai lokasi yang berbeza adalah seperti kartun Doraemon.

—————-

Azizi Ahmad adalah seorang pembaca yang minat dengan keadaan.