Malaysia Dateline

Seseorang hanya hilang kebebasan bergerak apabila menjadi tahanan penjara namun hak perlembagaannya tidak dilucutkan, termasuk kebebasan bersuara.-Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh.

Anwar bebas bercakap di luar mahkamah, kata peguam

Tidak ada undang-undang melarang Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap kepada media ketika di mahkamah, kata Peguam N Surendran.

Beliau  dipetik berkata, mengikut Akta Penjara 1995 atau Peraturan Penjara 2000 tiada peruntukan melarang seseorang banduan bercakap kepada media.

“Justeru Jabatan Penjara Malaysia atau Kementerian Dalam Negeri menghalang media daripada melaporkan apa yang dikatakan Anwar atau menghalangnya bercakap kepada wartawan.

“Bangunan mahkamah adalah kawasan awam dan wartawan berhak menjalankan tugas mereka,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Surendran yang juga anggota parlimen Padang Serai mengulas kenyataan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Penjara Datuk Hassan Sakimon yang menyatakan Anwar tidak dibenarkan bercakap kepada media semasa hadir di mahkamah seperti dilaporkan Bernama semalam.

Sakimon juga membangkitkan masalah dihadapi anggota jabatan itu yang terhalang laluan mereka ketika mengiringi bekas timbalan perdana menteri itu apabila diserbu media.

N SurendranKata Surendran media hanya menjalankan tugas dan bertanyakan soalan berkaitan kepentingan awam.

Katanya seseorang hanya hilang kebebasan bergerak apabila menjadi tahanan penjara namun hak perlembagaannya tidak dilucutkan, termasuk kebebasan bersuara.

“Dalam sebarang keadaan, mengapa pihak berkuasa begitu bimbang kepada apa yang mungkin dikatakan Anwar?

“Tidak ada keperluan Kementerian Dalam Negeri atau jabatan penjara bersikap defensif dalam hal ini.

“Tugas mereka ialah memastikan keselamatan dan kebajikan semua tahanan, tidak lebih daripada itu,” katanya.

Anwar kini menjalani hukuman penjara lima tahun di Penjara Sungai Buloh sejak Februari lalu selepas disabitkan kesalahan meliwat bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan.

Artikel Berkaitan: Jabatan Penjara tidak pernah benarkan Anwar keluar kenyataan media