Malaysia Dateline

Anwar mahu jadi penyokong kerajaan, tiada hasrat tanding kerusi Pandan

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan spekulasi bahawa beliau akan mengambil alih kerusi Parlimen Pandan, yang dipegang oleh isterinya, Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang juga timbalan perdana menteri.

Anwar, yang juga pemimpin de facto Pakatan Harapan, berkata, pada masa ini, tidak praktikal baginya untuk berbuat demikian kerana Dr Wan Azizah, pemegang jawatan kedua tertinggi dalam pentadbiran kerajaan, perlu diberikan laluan terlebih dahulu.

Di samping itu, beliau berkata selepas dibebaskan dari penjara baru-baru ini, dia lebih selesa menjadi “backbencher” (penyokong kerajaan).

“Saya bebas.  Saya mempunyai komitmen, pengajaran dan kuliah di beberapa universiti, baik dalam dan luar negara.

“Malah, saya tidak biasa mempunyai pengalaman sebagai Ahli Parlimen. Sebelum ini, saya telah memegang beberapa jawatan menteri dan menjadi ketua pembangkang, jadi sekarang saya mahu menjadi backbencher, “katanya kepada pemberita selepas mengadakan taklimat untuk wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini.

Pada majlis itu, 48 daripada 50 ahli parlimen PKR dan 51 daripada 67 wakil rakyat PKR hadir.

Ini adalah pertemuan rasmi pertama Anwar dengan semua wakil rakyat PKR selepas dibebaskan dari penjara berikutan pengampunan penuh dari Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

Banyak spekulasi, terutama media sosial, mendakwa bahawa Dr Wan Azizah akan meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen Pandan untuk membenarkan pilihan raya kecil bagi membolehkan Anwar bertanding.

Mengulas lanjut, Anwar juga mengesahkan bahawa beliau tidak akan bertanding sebagai ahli parlimen pada tempoh sebelum perasmian Dewan Rakyat pada 16 Julai.

“Saya mempunyai program di London dan Turki dan selepas itu saya akan kembali, pergi ke negeri-negeri yang belum saya lawati.

“Selepas menamatkan program di negara Arab dan Amerika Syarikat, kami akan berbincang lagi, yang akan mengambil masa lebih daripada dua bulan, belum ada keputusan bertanding di mana-mana kerusi,” katanya.

Ditanya mengenai kenyataan ketua pengarang kumpulan New Straits Times, Datuk A. Kadir Jasin yang mempertikaikan hak dan keistimewaan Yang di-Pertuan Agong, Anwar berkata tidak wajar bagi seseorang untuk menggunakan hak dan kebebasannya untuk bercakap terhadap institusi Raja-Raja Melayu dengan fakta-fakta yang tidak dapat dipertikaikan.

“Saya tidak menafikan hak seseorang untuk menulis dan bercakap tetapi menyerang dan menghina pemerintah dengan fakta yang dipertikaikan dan dengan niat untuk menimbulkan masalah di negara ini tidak sesuai,” katanya.

Kadir berkata sebelum ini, purata RM16 juta sebulan dibelanjakan, antara lain, penginapan, kediaman, barangan peribadi, pesawat, pengangkutan, pakaian, hadiah dan cenderahati, lawatan ke luar negara untuk Kebawah Duli Yang Maha Mulia Raja dan gaji kakitangan istana.