Malaysia Dateline

Anwar terima panggilan ucap tahniah daripada Dr Yusuf al- Qaradhawi

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memaklumkan beliau menerima ucapan taniah daripada Pengerusi Persatuan Ulama Sedunia, Sheikh Yusuf al-Qaradhawi.

“saya telah terima panggilan dari Sahibus Samahah Sheikh Dr Yusuf al-Qaradhawi, Pengerusi Persatuan Ulama Sedunia.

“Beliau amat gembira dengan perkembangan terkini politik di Malaysia, khususnya kemenangan dan pembentukan kerajaan baharu Pakatan Harapan,” ujar Anwar dalam kenyataan hari ini.

Menurut bekas timbalan perdana menteri itu lagi, dalam panggilan itu, Dr Yusuf turut menyampaikan salam kepada isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan keluarga serta seluruh rakyat Malaysia.

“Dr Yusuf berharap akan dapat mengadakan pertemuan dalam masa terdekat, dan mendoakan yang terbaik untuk keluarga serta kejayaan rakyat malaysia.

“Menurut beliau (Dr Yusuf) ini berita terbaik yang ditunggu setelah sekian lama,” terang Anwar lagi.

Anwar dijangka akan dibebaskan esok dan satu sambutan meraikan pembebasannya akan di adakan di Padang Timur, Petaling Jaya pada malam esok.

Anwar yang menghabiskan tempoh tahananya di Pusat Rehabiltasi Cheras akan mendapat pengampuan melalui Lembaga Pengampunan Diraja Yang akan bersidan jam 11 pagi esok (Rabu).

Anwar dijangka memberikan ucapan pertamanya sejak tiga tahun ditahan, pada jam 10 malam dalam himpunan itu.

nwar menjalani hukuman lima tahun penjara pada Februari 2015 selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan bersalah atas sabitan meliwat bekas pembantu peribadinya.

Anwar, yang dipenjarakan di Penjara Sungai Buloh, sebelum ini dijadual dibebaskan pada 8 Jun depan.