Malaysia Dateline

Apa anda faham mengenai Demokratik dan Republikan?

Di Amerika Syarikat, perkataan Demokrat dan Republikan banyak digunakan untuk bermaksud dua parti politik utama Amerika: Parti Demokrat dan Parti Republik.

Kita sering mendengar kata-kata ini digunakan untuk menggambarkan perkara yang dilakukan oleh pihak atau orang yang berkaitan dengannya.

Sebagai contoh, bekas Naib Presiden Joe Biden adalah calon Demokrat untuk Presiden, dan anggota Parti Republik , Donald Trump sering disebut Republikan.

Perkataan Inggeris demokratik dan republik sebenarnya mempunyai sejarah yang panjang dan kompleks yang melampaui keadaan gajah merah (republikan) dan keldai biru (demokrat).

Demokratik bermaksud “berkaitan dengan atau sifat demokrasi atau demokrasi.”

Ringkasnya, demokratik adalah kata yang digunakan untuk merujuk kepada apa sahaja yang menyerupai atau berkaitan dengan demokrasi, suatu bentuk pemerintahan di mana kuasa tertinggi terletak pada rakyat dan dilaksanakan oleh mereka secara langsung atau oleh ahli politik yang mereka pilih untuk mewakili mereka.

Dalam praktiknya, ini biasanya dicapai melalui sistem pengundian yang adil dan teratur, di mana warga atau perwakilan memberikan suara untuk menyokong calon politik (dalam pilihan raya) atau isu-isu kemasyarakatan (dalam referendum).

Oleh itu, perkataan demokratik digunakan untuk menggambarkan sistem pemerintahan yang menyerupai demokrasi dan mereka yang menjalankan pemerintahan seperti ini.

Amerika Syarikat adalah perwakilan demokrasi di mana rakyat memilih perwakilan (Datuk Bandar atau walikota, gabenor, anggota Kongres, dan lain-lain untuk melaksanakan tuntutan politik bagi pihak mereka.

Inilah sebabnya mengapa kita mengatakan bahawa Amerika Syarikat adalah negara demokratik atau mempunyai bentuk pemerintahan yang demokratik.

Perkataan demokratik bermula sejak akhir 1500 dan awal tahun 1600-an. Ia berasal dari kata Yunani dēmokratía (“pemerintahan popular”).

Sistem pemerintahan kota Yunani kuno Athens, di mana orang (dêmos) memegang kuasa (krátos), dianggap sebagai demokrasi pertama di dunia.

Mengingat bahawa Athens adalah masyarakat pemilik hamba patriarki, bentuk demokrasi jauh berbeza daripada pemerintahan demokratik pada masa kini.

Istilah republik bermaksud “berkaitan dengan, atau sifat sebuah republik.”

Sama dengan perkataan demokratik, istilah republikan juga menggambarkan hal-hal yang menyerupai atau melibatkan bentuk pemerintahan tertentu, dalam hal ini pemerintah yang dimaksud adalah republik.

Republik adalah sistem pemerintahan di mana kekuasaan terletak pada warganegara yang memilih yang secara langsung atau tidak langsung dalam memilih perwakilan untuk menggunakan kuasa politik bagi pihak mereka.

Anda mungkin menyedari bahawa sebuah republik terdengar seperti demokrasi.

Seperti yang berlaku, kebanyakan demokrasi masa kini (termasuk Amerika Syarikat) juga merupakan republik.

Namun, bukanlah setiap negara republik adalah demokratik dan tidak setiap negara demokratik adalah republik.

Pada masa yang sama, United Kingdom adalah negara demokratik yang mempunyai raja, Ratu Elizabeth II, dan oleh itu ia bukan negara republik kerana ia tidak secara rasmi sebuah republik.

Catatan terawal perkataan Inggeris bagi Republikan bermula pada akhir tahun 1600-an. Ia berasal dari Perancis, dari perkataan Latin rēs pūblica, yang dibina dari rēs (“benda atau entiti”) dan pūblica (“awam”).

Untuk sekian lama, Rom kuno melangsungkan pemerintahan republik melalui hakim terpilih sebelum penubuhan Empayar Rom.

Walaupun mereka membantu mencipta istilah yang sekarang di gunakan, pemerintah republik pertama yang sebenarnya dipercayai bermula di India.

Walaupun dua parti politik utama yang kita kenal hari ini sudah lama wujud, nama dua parti politik utama telah berubah selama berabad-abad.

George Washington memenangi pilihan raya 1788-89 dan 1792 dan menjadi Presiden Amerika Syarikat selama dua penggal.

Thomas Jefferson memenangi pemilihan presiden tahun 1796 mengalahkan John Adams, dari Parti Federalis. Menariknya, parti politik Thomas Jefferson sebenarnya adalah sumber asal nama kedua-dua parti politik moden.

Inilah yang berlaku: pada tahun 1792, penyokong Jefferson membentuk sebuah parti politik yang mereka namakan Parti Republik untuk menekankan keinginannya untuk pemerintahan nasional republik yang terdesentralisasi.

Sebagai tindak balas, Parti Federalis yang menentang, yang anggotanya menyokong kerajaan persekutuan yang kuat, mengejek parti Jefferson sebagai “Parti Demokratik-Republik” yang merujuk kepada “demokratik radikal” Revolusi Perancis. Setelah kalah dalam pemilihan tahun 1796, parti Jefferson secara rasmi mengambil nama Parti Demokratik-Republik.

Parti Demokratik – Republikan akhirnya berpecah menjadi puak-puak pada tahun 1825, mengakibatkan dua parti baru yang akhirnya saling bertentangan: Republik Nasional John Quincy Adams dan pengikut Andrew Jackson, yang disebutnya sebagai “Demokrat.”

Demokrat ini secara rasmi mengambil nama Parti Demokrat pada tahun 1844, walaupun Parti Demokrat moden secara rasmi menggunakan Konvensyen Nasional Demokrat pada tahun 1848 sebagai tarikh penubuhannya.

Tidak lama kemudian, sebuah parti politik baru yang disatukan oleh penentang penghambaan dibentuk pada tahun 1854 dan secara rasmi menamakan dirinya sebagai Parti Republik sebagai kiasan kepada parti Jefferson dengan nama yang sama.

Pada tahun 1870-an, ahli politik dan media menyebut Parti Republik sebagai “parti tua besar” atau “parti tua gagah,” untuk menyoroti peranan mereka dalam mempertahankan Kesatuan semasa Perang Saudara.

Panggilan asal Grand Old Party (G.O.P) yang masih digunakan hingga kini dikreditkan kepada surat khabar T.B. Dowden, yang menggunakannya pada tahun 1884 ketika dia kehabisan ruangan dalam sebuah artikel.

Satu perkara terakhir yang perlu diingat ialah walaupun kedua-dua parti politik Amerika menggunakan istilah demokratik dan republik, bentuk huruf besar dari istilah ini telah digunakan dalam parti politik di negara lain yang mempunyai kepercayaan dan platform yang sama sekali berbeza.

Contohnya, Parti Republik Perancis dan pelbagai Parti Demokratik Kristian di seluruh dunia sama sekali tidak berkaitan dengan parti politik Amerika.

 

Azizi Ahmad adalah pembaca Malaysia Dateline