Malaysia Dateline

Apabila penjenayah yang pernah rosakkan ekonomi negara tawar solusi kes Sapura Energy

Isu penyelamatan Sapura Energy Bhd menjadi isu pokok perdebatan terbuka antara dua tokoh politik nasional di Malaysia.

Telah menjadi pengetahuan umum bahawa Sapura Energy Bhd, yang orang putih habaq berada dalam keadaan ‘cash-strapped’ memikul beban hutang sebanyak RM10.5 bilion.

YB Pekan yang telah pun disabitkan bersalah oleh 4 orang Hakim Mahkamah di atas 7 pertuduhan jenayah skandal kewangan mega termasuk jenayah rasuah dan salah guna kuasa, boleh dengan tanpa rasa malu sekecil zarah pun, mencadangkan sebuah solusi iaitu kerajaan atau Petronas pi selamatkan Sapura Energy itu.

Sebenarnya,bukanlah suatu yang aneh penjenayah itu cadang macam itu.

Ada pepatah habaq bila anda ada sebuah tukul besi di tangan anda, anda cenderung nampak semua masalah itu adalah paku. So, kerjanya, nak menukul je 24/7.

Semua tahu bagaimana ‘cekapnya’ penjenayah itu mengurus ekonomi negara dulu-dulu dengan misalnya dia benarkan wang pembayar cukai (ya wang kita semua) digunakan untuk membayar wang bunga/faedah pinjaman 1MDB bagi memastikan syarikat bermasalah itu boleh terus ‘afloat’.

Masa itu sibuk dicanangkan kononnya 1MDB itu kaya dengan cash padahal tak ada wang pun hatta nak pi bayar bunga pinjaman apa lagi pinjaman pokok! Apapun, agak lucu juga politik di negara ini.

Jika di negara lain, mungkin penjenayah seperti dia tu dah lama berkelana di dalam penjara dan tak ada peluang nak berkeliaran atau buka mulut tapi di sini keadaannya agak berbeza.

Sebab tu susah juga nak tolak label “Penjenayah VVIP” yang Tun berikan pada penjenayah sorang ini.

Media pernah melaporkan bagaimana ada pemegang saham Sapura Energy pernah menikmati ganjaran (remuneration) hingga mencecah RM84.25 juta pada tahun kewangan 2017 dan RM 71.92 juta pada tahun kewangan 2018 walaupun dilaporkan masa tu pencapaian syarikat itu taklah berapa bagus sangat.

Atas dasar itu, para pakar ekonomi dan kewangan habaq saranan penjenayah lejen dari Pekan itu untuk minta Gomen tebuk atap pi guna wang Petronas bagi nak selamatkan Sapura Energy itu adalah ibarat tindakan ‘privatising profits and socialising losses’ (memperibadikan keuntungan dan mensosialisasikan kerugian).

Dalam bahasa rakyat di bawah ia mungkin berbunyi begini: “Masa syarikat untung, depa para pemegang saham syarikat yang dapat rasa nikmatnya dan bila syarikat rugi pula, disosialisasikan kerugian itu untuk ditanggung oleh rakyat!” .

Bila mendengar dan membaca saranan solusi penjenayah Pekan itu agar digunakan wang Petronas untuk bail out Sapura Energy, minda saya terus teringat sejarah yang berlaku pada zaman pemerintahan sebuah empayar Islam satu waktu dahulu tatkala kaum tartar menakluk bumi umat Islam.

Dalam kitab Fiqh Al-Zakat karangan Dr Yusuf Al-Qardhawi, beliau menceritakan bagaimana pemerintah waktu itu cuba minta pendapat ulama untuk nak pi kutip cukai dari rakyat bagi nak bantu kerajaan lawan bangsa tartar tu.

Salah seorang ulama’ hebat yang bergelar “Sultanul Ulama” iaitu Imam ‘Izzuddin ‘Abd Salam dengan tegas bersuara bahawa kerajaan masa itu kena pi jual dulu segala harta kemewahan seperti limpahan simpanan emas (termasuk hadiah emas untuk para gundik) yang digunakan untuk depa hidup bermewah dan guna kutipan wang negara itu terlebih dahulu sebelum nak guna wang rakyat.

Bila dah jual semua kekayaan harta tu dan wang masih tak cukup, barulah boleh gomen kutip wang daripada rakyat. Dalam konteks kes Sapura Energy, mungkin gomen tebuk atap kena buat lagu tu juga kot.

Media lapor menurut laporan kewangan tahunan syarikat itu, khabarnya syarikat itu ada aset bernilai RM18.5 bilion di mana dikatakan dari jumlah tersebut, nilai aset syarikat dalam bentuk ‘hard assets’ ada lebih kurang RM13 bilion.

Kenapa tidak aset-aset itu dijual terlebih dahulu untuk, orang putih habaq, ‘to pare down its debts’ (untuk kurangkan jumlah hutang depa)?

Selepas itu semua telah dilakukan dan selepas dilakukan juga audit forensik, barulah munasabah jika nak layan saranan penjenayah Pekan tu kan? Ke lagu mana