Malaysia Dateline

Apabila penuh dengan kebodohan, tutup mulut kamu

Kesombongan dan keangkuhan adalah penyakit yang pelik, ia membuat semua orang sakit kecuali orang yang memilikinya.

Sebenarnya, kebanyakan kita tidak menyukai mereka yang bersifat sukar dan kita menghabiskan berjam-jam untuk mencari kaedah bagaimana menangani orang-orang yang bermasalah.

Lagipun, kita tidak dapat membina pasukan kerja yang sihat atau hubungan rumah tangga yang sihat dengan orang yang dipenuhi dengan ego, kesombongan, dan keangkuhan.

Mereka terlalu mementingkan diri sendiri dan tentunya tidak mengambil berat tentang orang lain.

Orang yang sombong menganggap mereka tahu semuanya atau sekurang-kurangnya berpura-pura tahu.

Oleh itu, mereka sering mahu bermula dari puncak. Mereka mahukan kedudukan yang mengiktiraf bakat istimewa mereka. Tetapi ia bukan sahaja tidak cerdik, tetapi juga tidak produktif.

Sudah tentu, orang yang sombong dan sukar tidak suka bekerja dengan baik.

Sebaliknya, orang yang tidak sombong dan tidak sukar bersedia bermula di mana mereka masuk. Mereka bersedia mendengar dan belajar.

Saya pasti anda mengenali beberapa orang yang suka bercakap tetapi kurang bertindak.

Mereka suka membincangkan semua perkara yang akan mereka lakukan tetapi tidak pernah melakukan apa-apa.

Jadi, ya, perubahan bermula di fikiran tetapi selesai dengan tindakan anda.

Kebenarannya adalah (kepada anda yang sukar dan besar kepala) … anda tidak bernasib baik dan anda tidak berada di atas kerana berusaha keras.

Ray Kroc, pengasas McDonald’s, berkata, “Keberuntungan adalah hasil ketekunan. Semakin sukar anda berusaha … semakin beruntunglah anda”

Orang sombong berpendapat bahawa mereka cukup hebat, tetapi mereka tidak sekuat yang mereka mahukan anda sangka

Masalahnya adalah orang sombong sering menganggap peraturan bukanlah untuk mereka. Mereka fikir mereka lebih baik dari itu.

Malangnya, orang sukar didorong ego, sukar untuk menyedari kesalahan mereka sendiri dan mengubahnya. Mereka dibayangi sanjungan daripada dibimbing oleh kebenaran.

Peringatan untuk orang yang sombong. Anda perlu tahu akan perbezaan antara keunggulan dan kepentingan.

Oleh itu, orang yang sombong dan sukar, sedarlah bahawa tingkah laku anda mungkin membuat anda menonjol, tetapi itu jauh dari penting.

Ia membawa kepada kita untuk mengatakan yang sebenarnya dan bukannya memperkatakan kebenaran.

Bagi mereka yang terkesan dengan ego, kesombongan, keangkuhan dan sukar, “Berhati-hati semasa anda bercakap. Dan ketahuilah masa-masa ketika anda harus diam”.

Seperti yang dikatakan oleh Will Rogers, “Setelah memakan seekor lembu jantan, seekor singa gunung merasa sangat hebat dan dia mulai mengaum. Dia terus menerus mengaum sehingga sampai seorang pemburu datang dan menembaknya. Moral: Apabila kamu penuh dengan ‘kebodohan’, tutup mulut kamu.


Penulis adalah bekas seorang pendidik.