Malaysia Dateline

Apabila perompak kerajaan Putrajaya disamun rakan sendiri

Semasa pemerintah kerajaan Pakatan Harapan,  Menteri Kewangan ketika itu telah mengiktirafkan pemberian royalti minyak secara terus kepada Terengganu dan Kelantan mengikut formula yang telah dipersetujui dahulu.

Balasan kepada sikap baik kerajaan Pakatan Harapan ketika itu bagaimana pun dibalas dengan tuba, Pas yang memerintah Terengganu dan Kelantan mengejar ghanimah perang yang lebih lumayan dan berpakat dengan Umno dan Bersatu untuk menjatuhkan kerajaan PH.

Sekarang Menteri Kewangan telah menyatakan tiada lagi bayaran royalti tetapi hanya wang ehsan kepada Kelantan.

Kasihan Pas, akhirnya yang di kejar tak dapat dan yang di gendong berciciran. Itulah orang tua dah kata orang tamak selalu rugi.

Saya tidak hairan tindakan Umno dalam isu ini kerana wang RM10 juta di beri kerajaan pusat ke Terengganu semasa awal krisis Covid-19 langsung tidak dikongsi oleh Pas dengan Umno Terengganu sehinggalah Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Dato Seri Ahmad Said membuat aduan rasmi.

Walaupun Umno memegang 10 kerusi DUN dari 32 DUN dalam kerajaan bersama Terengganu, satu kerusi EXCO pun tidak diberi kepada Umno.

Begitu jugalah perlantikan GLC di mana ADUN Umno diketepikan.

Menteri Besar Terengganu tidak mengambil kisah rakan sama kerajaan Terengganu dari Umno kerana terlalu sibuk melayan ahli korporat luar Terengganu seperti Tan Sri Vincent Tan dan Datuk Daeng Malek yang sangat kaya.

Jadi apa nak dihairankan tentang penarikan semula royalti oleh kerajaan pusat Umno? Pas memang tak reti berkongsi dengan kawan.

Agak aneh dan lucu idea Timbalan Presiden Pas Tuan Ibrahim Tuan Man yang mencadangkan jawatankuasa khas Putrajaya dan Kelantan ditubuhkan bincang isu royalti apabila Pas mempunyai beberapa Menteri dan Timbalan dalam Kerajaan!

Tidak ada jawatankuasa khas pun masa nak tumbangkan Kerajaan PH tapi boleh berjaya!

Fikirlah Pas, kerajaan PH memberi Royalti terus kepada Terengganu dan Kelantan tanpa apa apa rundingan atau tawar menawar.

PH memberi hak sebenar dengan ikhlas kepada negeri yang 97% penduduknya Melayu Islam.

Pas berada di dalam kedua-dua kolam Melayu Islam Perikatan Nasional dan Muafakat Nasional. Tiada DAP pun hendak “sabotaj” dalam kedua-dua kolam tersebut.

Takkanlah tiga parti besar terulung Melayu Islam mahu mengkhianati satu sama lain dalam isu wang lumayan dari hasil minyak?

Kerajaan Pakatan Harapan telah memberi hak Royalti yang  sepatutnya kepada negeri-negeri Pas, tetapi sebagai terima kasih Pas bersekongkol menjatuhkan dan mengkhianati budi Pakatan Harapan.

Kasihan Pas yang bersama Umno dan Bersatu merampas Putrajaya dari Pakatan Harapan, kini hak wang Royalti telah dirampas oleh kawan sendiri!

Inikah caranya gagasan kerajaan Melayu Islam terbesar bermuafakat?