Malaysia Dateline

Protes Armada Parlimen

Armada bagi tempoh seminggu Ahmad Zahid, Ketua Pengarah JPN mohon maaf

Ketua Armada Wilayah Persekutuan Zahim Zainal berkata, dengan kenyataan Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri yang mempersendakan asal usul Tun Dr Mahathir Mohamad dakwanya, amat memalukan dan tidak sewajarnya berlaku.

“Beliau (Ahmad Zahid) dengan terang menyatakan mendapat maklumat berkaitan latarbelakang Tun Dr Mahathir daripada Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara.

“Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara pula adakah beliau sudah lupa tanggungjawab dan amanah sebagai penjawat awam untuk tidak mendedahkan kerahsiaan latarbelakang individu kerana ia menyalahi Akta Perlindungan Perihadi (Personal Data Protection Act),” ujarnya kepada pihak media.

Armada Wilayah Persekutuan dan Selangor hari ini hadir berkumpul di hadapan bangunan Parlimen bersama lebih kurang 30 penyokongnya untuk mengadakan protes pada hari sidang Parlimen sedang berlansung pada jam 11 pagi tadi.

Ini susulan Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden Umno itu, pada majlis perasmian Mesyuarat Umno Bahagian Kelana Jaya pada khamis, telah menunjukkan salinan kad pengenalan (IC) Mahathir, yang kononnya beliau berkata,sebagai “Mahathir a/l Iskandar Kutty”.

Sambil memegang telefon bimbit dan menunjukkannya kepada hadirin, Zahid berkata, “Ini IC biru dia dulu. Nama dia Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty. Nombor IC biru dia […] Ini yang dihantar oleh Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Zahim berkata, desakan terhadap Ahmad Zahid untuk memohon maaf terbuka kepada Dr Mahathir kerana individu seperti Dr Mahathir merupakan rakyat Malaysia.

“Anak muda mula khuatir tentang maklumat peribadi yang mungkin menghadapi masalah sama dengan sikap dan tindakan penjawat awam yang sepatutnya menyimpan kerahsiaan.

“Armada Bersatu telah membuat laporan polis semalam terhadap kenyataan Ahmad Zahid dan Ketua Pengarah kerana membabitkan Dr Mahathir dalam permainan politik Umn-BN,” ujarnya.

Menurutnya lagi, dengan kenyatan Ahmad Zahid itu menunjukkan kerajaan selama ini tidak menjalankan akauntalibiti dan ketelusan dalam kepimpinan mereka.

“Maklumat yang didedahkan itu adalah maklumat peribadi tidak boleh dihebahkan mesti ada sebab kenapa perlu mengeluarkan maklumat sebegini dan perlu mendapatkan kebenaran daripada ‘tuan punya badan’ terlebih dahulu.

“Atas alasan apa berbuat demikian, adakah untuk kepentingan politik individu tertentu? Kami minta penjelasan Ketua Pengarah,” tambahnya.

Manakala Ketua Armanda Selangor Adif Shan Abdullah pula berkata, jika Naib Presiden Umno itu kabur mengenai latar belakang Dr Mahathir, beliau berkata, Ahmad Zahid boleh hadir ke program ‘Nothing To Hide’ yang dianjurkan Armada pada 13 Ogos ini.

“Sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden Umno adalah tidak patut beliau sentuh peribadi Tun Mahathir. Ini tindakan tidak matang dan terdesak untuk mendapat sokongan arkar umbi.

“Beliau dan ketua penarah perlu mohon maaf secara terbuka.

“Kami jemput Ahmad Zahid hadir pada program ‘Nothing to Hide’ dalam program itu, beliau berpeluang boleh tanya sendiri soal keturunan Tun Mahathir,” ujarnya.