Malaysia Dateline

Awas taktik tersembunyi pemutar belit?

Keadaan sekarang semakin resah, memeningkan dan menyakitkan jiwa.

Kita bukan sahaja berhadapan dengan PKPB kali kedua tetapi dengan ‘permainan politik’ yang tiada kesudahan.

Rasanya bagi yang mengikuti perkembangan negara terkini pastinya terpaksa menghadam pembacaan yang tidak pasti.

Memutar belit adalah pencerobohan tersembunyi dan kita harus kenal pasti taktik tersembunyi untuk melindungi diri dari terkesan.

Ramai di antara kita yang mungkin tidak menyedari bahawa mereka cuba mengawal dan mengelirukan kita.

Kita mungkin mempunyai perasaan tidak selesa dalam diri kita yang tidak sesuai dengan kata-kata pemutar belit, atau merasa terperangkap untuk bersetuju dengan permintaan mereka.

Sebilangan besar dari kita bertindak balas dengan cara yang meningkatkan penyalahgunaan atau mengikut petunjuk pelaku, yang dapat membuat kita merasa kecil dan bersalah, tetapi kemudian berundur dan membiarkan tingkah laku yang tidak dapat diterima.

Sekiranya anda mempunyai ibu bapa yang manipulatif, mungkin lebih sukar untuk dikesan kerana sudah biasa. Tetapi kini kebanyakan dari kita terpaksa berhadapan dengan ‘pemutar belit’ yang lagi besar iaitu ‘wakil rakyat yang dipilih’.

Untuk “mengenal musuh anda”, kebijaksanaan kuno hendaklah digunakan ketika berhadapan dengan pemutar belit.

Harus mengesan ‘anak panah’ yang tersembunyi ini bagi membolehkan kita bertindak balas secara strategik terhadap manipulasi rahsia.

Kita hendaklah memahami apa yang mereka mahukan untuk memperkasakan diri.

Apabila seseorang bersikap pasif-agresif, apa yang kelihatan pasif atau bertahan adalah agresif tersembunyi.

Boleh diperdebatkan sejauh mana tingkah laku mereka secara sedar atau tidak sedar.

Bagi si mangsa, tidak menjadi masalah tetapi kesannya sama.

Bersikap terlalu berempati membuat anda terancam dianiaya berulang-ulang kali.

Apabila seseorang menyerang anda secara terang-terangan atau secara tersembunyi, mereka menjadi agresif.

Tujuan memutar belit atau memanipulasi adalah mendapatkan pengaruh untuk memenuhi keperluan diri, tetapi pemutar belit (manipulator) kebiasaan melakukannya untuk kuasa dan kawalan dengan menggunakan kaedah menipu dan agak kasar.

Pemutar belit (manipulator) mengekalkan penguasaan melalui memanipulasi emosi, penyalahgunaan, dan kawalan paksaan yang berterusan dan berulang.

Selalunya mereka agresif pasif. Mereka mungkin berbohong atau berpura dan berlakon ambil peduli atau terkesan atau terkejut dengan aduan anda ; semuanya untuk menangkis kritikan dan terus berkelakuan dengan cara yang tidak dapat diterima.

Dalam mengekalkan kawalan untuk melakukan apa yang mereka inginkan, pemutar belit berhasrat:

1. Untuk mengelakkan diri dari menghadapi serangan dan asakan

2. Untuk meletakkan anda dalam keadaan bertahan

3. Untuk membuat anda meragui diri sendiri dan persepsi anda

4. Untuk menyembunyikan niat agresif mereka

5. Untuk mengelakkan dipertanggungjawab dan

6. Untuk anda tidak perlu berubah

Akhirnya, anda tetap menjadi mangsa dan boleh kehilangan kepercayaan pada diri sendiri, perasaan dan persepsi anda. Pemukauan (Gaslighting) adalah suatu manipulasi yang berbahaya dan melumpuhkan.

Taktik memanipulasi tersembunyi boleh merangkumi pencerobohan terang-terangan, seperti kritikan, penyalahgunaan narsisistik, dan bentuk penyalahgunaan emosi yang halus.

Senjata kegemaran pemutar belit tersembunyi adalah: rasa bersalah, mengadu, membandingkan, berbohong, menafikan, berpura-pura tidak tahu atau tidak bersalah (contoh “Siapa, sayakah !?”), menyalahkan, memperkecilkan dan menjatuhkan orang lain, permainan minda, andaian,”pembalikan, pemerasan emosional, penghindaran, lupa, tidak perhatian, keprihatinan palsu, simpati, maaf, sanjungan, memberi suapan dan lain-lain.

Taktik tersembunyi ini memang merosakkan. Anda boleh memaafkan, tetapi tidak boleh lupa. Memutar belit (manipulasi) kemungkinan akan berterusan. Lama kelamaan, ia menjadi trauma dan boleh merosakkan harga diri anda.

Kesedaran adalah langkah pertama. Anda mungkin memerlukan pertolongan untuk melihat sesuatu dengan jelas. Catatkan perbualan dan cuba kenal pasti penyalahgunaan dan semua taktik yang digunakan. Lebih sukar lagi tidak mengambil endah kata-kata pemutar belit (manipulator) secara peribadi dan belajar bagaimana bertindak balas.

—————————————

Azizi Ahmad adalah pembaca yang setia.