Malaysia Dateline

Azmin, kami minta tutup kilang arak bukan kilang tayar

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali diminta menjelaskan apa kerja yang beliau buat sehingga kilang tayar pun ditutup ketika negara berhadapan dengan wabak Covid-19.

Turut dipersoalkan adalah pemimpin Pas yang berada dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) sekarang yang membenarkan kilang arak dan pusat judi dibuka ketika masjid dan surau sukar untuk diimarahkan.

Jamzuri Ardani kolumnis
JAMZURI ARDANI

“Halloo ‘Budak Klip Sandakan’? Lu bikin apa sekarang? Rambut longkang, mulut longkang, perangai longkang, kerja pun macam longkang.

“Rakyat mau makan pun susah laaa …,” tulis aktivis politik Jamzuri Ardani menerusi facebook beliau ketika mengulas pengumuman pemilik kilang tayar Sylverstone di Taiping, Toyo Corporation yang mengumumkan kilang itu  akan ditutup mulai Jun ini.

“Arak dengan tayar pun tak boleh beza. Orang suruh tutup kilang arak, dia pegi tutup kilang tayar,” tulis Jamzuri lagi yang kesal dengan apa yang berlaku.

Jamzuri seterusnya menyindir Pas apabila menulis, “Saya percaya ini mesti berita tahun 2019. Malaysiakini sengaja lambat siarkan untuk burukkan kerajaan Bani Lebai.”

Beliau mengulas berita Malaysiakini pada 16 Februari yang bertajuk “Kedai nombor ekor dibuka kembali”.