Malaysia Dateline

Isu pengambilan 1.5 juta pekerja Bangladesh tingkatkan sentimen anti pekerja asing.

Badan guaman bimbang sentimen anti pekerja Bangladesh

Lawyers for Liberty menyuarakan kebimbangan mengenai peningkatan sentimen xenofobia dan perkauman berikutan rancangan kerajaan untuk membawa masuk 1.5 juta pekerja Bangladesh ke negara ini, dalam masa tiga tahun akan datang.

Pengarah eksekutifnya, Eric Paulsen berkata antara perkara tidak dapat diterima ialah kenyataan sesetengah pihak bahawa pekerja asing akan menjadi punca timbulnya pelbagai masalah sosial termasuk perbuatan mereka menjalin hubungan dengan wanita tempatan, peningkatan kes jenayah dan penyakit, isu keselamatan dan keganasan.

“Pekerja asing tidak datang ke Malaysia untuk melakukan jenayah, membawa penyakit atau mengganggu wanita tempatan. Mereka ke sini untuk bekerja, terutama kerja yang tidak mahu dilakukan orang tempatan.

“Kebanyakan mereka mempunyai latar belakang kemiskinan, meninggalkan segala-galanya dan menanggung banyak hutang dalam usaha mencari rezeki untuk keluarga dan diri sendiri,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata seperti di tempat lain juga, ada pekerja asing yang berkelakuan buruk atau melakukan jenayah, dan mereka ini akan dikenakan tindakan sewajarnya oleh pihak berkuasa.

Dalam kenyataan Khamis lepas, Kementerian Dalam Negeri menegaskan jumlah pekerja Bangladesh yang akan dibawa masuk ke negara ini, tidak ditetapkan secara khusus kerana ia bergantung kepada keperluan dan permintaan majikan.

Menurut kementerian itu, pekerja Bangladesh yang akan dibawa masuk ke negara ini juga akan dibuat penilaian berdasarkan kelayakan mereka dan kemampuan majikan untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan kerajaan.

Kata kementerian itu, angka ‘1.5 juta pekerja Bangladesh’ yang heboh diperkatakan dalam liputan media, sebenarnya adalah jumlah rakyat Bangladesh yang berdaftar dengan kerajaan negara berkenaan untuk mencari pekerjaan.