Bagaimana diplomat Israel boleh masuk Malaysia dengan pasport Israel?

Bagaimana diplomat Israel boleh masuk Malaysia dengan pasport Israel?

Menteri Dalam Negeri perlu memberi penjelasan bagaimana sekumpulan diplomat Israel boleh masuk ke negara ini dengan menggunakan pasport Israel sedangkan Malaysia tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik dengan negara tersebut.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata, diplomat kanan Israel Davit Roet yang mengetuai delegasi Israel ke World Urban Forum (WUF) ke-9 di Kuala Lumpur yang berakhir 13 Feb lalu mengakui di media sosial bahawa beliau telah memasuki negera ini dengan menggunakan pasport Israel.

“Ini merupakan satu cabaran kepada maruah negara, memandangkan Malaysia tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik dengan Israel dan langsung tidak mengiktiraf Israel.

“Malah Malaysia sering mengecam rejim Israel yang sentiasa menzalimi rakyat Palestin, dan terbaharu Malaysia juga mengecam cadangan Presiden Amerika Syarikat untuk memindahkan kedutaan negara itu dari Tel Aviv ke Jerusalem,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Fahmi Fadzil berkata tindakan itu dapat membuktikan komitmen mereka kepada prinsip ketelusan

Fahmi Fadzil

Fahmi (foto) menambah, jika benar diplomat Israel memasuki Malaysia dengan menggunakan pasport Israel, ia adalah satu hipokrisi atau kemunafikan yang amat besar oleh Putrajaya.

“Atau adakah kehadiran mereka ini bermaksud Malaysia bakal mengubah pendirian berhubung Israel? Saya gesa pihak Wisma Putra untuk memberikan penjelasan segera,” tegas beliau.

Beberapa laman portal berita dalam negara 13 Feb lalu melaporkan satu delegasi dari Israel yang terdiri daripada diplomat-diplomat kanan telah dibenarkan masuk ke Malaysia untuk menyertai WUF ke-9 di Kuala Lumpur.

The Times of Israel memetik jurucakap Kementerian Luar Israel mengesahkan pasukan diplomat kanan itu diketuai bekas timbalan duta negara itu ke PBB David Roet.

Roet, yang memasuki Malaysia menggunakan pasport diplomatik Israel, turut mengadakan pertemuan dengan pegawai Malaysia, menurut laporan itu.

Dalam beberapa kiriman di Twitter, Roet menyifatkan lawatannya ke Malaysia ‘pengalaman unik’, dan menambah beliau ‘berbangga mengetuai delegasi rasmi Israel’.

“Saya mempunyai harapan besar tentang hubungan baik kedua-dua negara di masa depan,” kata Roet.

Malaysia dan Israel tidak mempunyai hubungan diplomatik. Putrajaya juga baru-baru ini lantang mengutuk keputusan Presiden Donald Trump mengiktiraf bandar Baitulmaqdis sebagai ibukota Israel.

Roet berkata beliau mendapati ‘banyak persamaan’ antara kedua-dua negara, dan memuji masyarakat pelbagai kaum yang “bekerjasama untuk masa depan yang lebih baik”.

Beliau turut memberi contoh aplikasi Waze yang dibangunkan sebuah syarikat Israel, yang menurutnya amat popular di Kuala Lumpur.

WUF dihadiri wakil dari 185 buah negara, dan dianjurkan Program Penempatan Manusia PBB atau UN-Habitat.

Selaku tuan rumah, Malaysia disyaratkan meluluskan visa kepada semua perwakilan.

Pada 2015, Malaysia enggan meluluskan visa lawatan dua ahli sukan Israel yang bertanding di Kejohanan Layar Belia Dunia (YWC), mengundang kritikan badan dunia sukan itu, World Sailing.

Fahmi menambah, insiden ini menjadi satu titik hitam dalam sejarah negara.

Sehubungan itu beliau menggesa Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang bertanggung jawab terhadap Jabatan Imigresen supaya memberi penjelasan sama ada benar atau tidak delegasi diplomat Israel telah dibenarkan masuk ke Malaysia dengan menggunakan pasport negara haram itu.

“Jika benar, siapa yang telah memberikan kebenaran untuk mereka masuk?” soal beliau.

5.0
OVERALL SCORE
: 5.0
Have no any user vote