Malaysia Dateline

Bagaimana negara lain laksanakan pengisytiharan darurat

Perlembagaan nasional dan perjanjian hak asasi manusia antarabangsa sering mengandungi klausa yang membolehkan pemerintah menangguhkan sementara tanggungjawab mereka pada masa krisis.

Mereka boleh menggunakan kuasa khas yang biasanya dianggap melanggar hak kebebasan.

Sungguh pun banyak negara telah menetapkan undang-undang darurat sebagai tanggapan terhadap pandemik koronavirus, tidak semua negara ini benar-benar menyatakan keadaan darurat berdasarkan undang-undang.

Ini boleh memberi implikasi pada masa depan bagi warganegara mereka.

Banyak negara menggunakan kuasa darurat melaksanakan ‘perintah kawalan pergerakan’ atau ‘kuncitara ‘ (lockdown).

Sungguhpun ianya bukan istilah undang-undang teknikal tetapi statusnya sepertinya merangkumi langkah-langkah seperti kuasa penahanan baru, menutup perniagaan yang tidak penting, menghadkan perhimpunan awam dan menghadkan pergerakan orangramai, memantau jalan-jalan untuk memastikan mereka tetap berada di rumah atau #duksekkungdumah.

Langkah-langkah ini mempunyai implikasi serius terhadap hak kebebasan umum, kebebasan berkumpul, dan kebebasan bergerak.

Sebagai contoh, kuasa untuk memecah dan membatasi perhimpunan bertujuan untuk menghentikan orang ramai menyebarkan virus, tetapi mereka juga berpotensi digunakan untuk memecah kesatuan sekerja, parti politik dan organisasi lain yang sangat penting untuk demokrasi.

Ini bukan keutamaan sekarang, tetapi boleh berlaku di masa depan. Inilah sebabnya mengapa rakyat harus mengetahui kekuatan luar biasa yang digunakan pemerintah mereka dan bila mereka akan melepaskannya.

Pengistyharan keadaan darurat

Adalah berguna untuk menggunakan Konvensyen Eropah mengenai Hak Asasi Manusia (European Conventions of Human Rights) sebagai penanda aras untuk amalan yang baik kerana 47 negara telah mendaftar ke dokumen tersebut. Oleh itu, ia memberikan petunjuk yang baik tentang apa yang mereka setuju boleh diterima dan apa yang tidak.

Artikel 15 ECHR mengizinkan negara-negara mengisytiharkan keadaan darurat “pada masa perang atau darurat awam lain yang mengancam nyawa bangsa”.

Negara terlibat tidak boleh sewenangnya melakukan apa sahaja yang mereka mahu untuk menangani krisis itu. Kuasa luar biasa hanya dibenarkan “setakat yang sangat diperlukan oleh keadaan yang memerlukan”.

Setakat, enam negara ECHR telah mengistyharkan keadaan darurat berdasarkan Artikel 15 sebagai tindak balas terhadap wabak tersebut. Mereka adalah Armenia, Estonia, Georgia, Latvia, Moldova dan Romania.

Yang lain, seperti Itali dan Sepanyol, tidak menggunakan mekanisme ECHR tetapi telah menyatakan keadaan darurat sesuai dengan perlembagaan mereka.

Perlembagaan Itali, misalnya, hanya membenarkan keadaan darurat diisytiharkan oleh pemerintah, tertakluk kepada kajian oleh badan perundangannya.

Mungkin negara-negara ini percaya bahawa perlembagaan mereka memberikan perlindungan hak yang lebih baik daripada ECHR dan perlindungan yang lebih tinggi ini perlu ditinggalkan.

Atau mereka mungkin merasakan keperluan untuk menghindari proses pembuatan keputusan biasa dalam konstitusi mereka yang menghalangnya daripada bertindak pantas untuk bertindak balas terhadap keadaan darurat ini.

Sementara itu, UK telah memperkenalkan apa yang digambarkan oleh ahli politik mera sebagai “kekuasan darurat” tetapi belum menyatakan keadaan darurat. Pemerintah UK meyakinkan parlimen untuk meluluskan perundangan yang panjang yang membenarkan kuasa tambahan dalam waktu kurang dari seminggu.

Ini menunjukkan bahawa terdapat beberapa kekeliruan mengenai sama ada negara harus mengisytiharkan keadaan darurat di bawah ECHR atau sama ada negara itu boleh melakukannya sendiri.

Sebilangan anggota parlimen mengatakan bahawa menyimpang dari ECHR mengirimkan “isyarat yang salah” tentang komitmen negara terhadap hak asasi manusia. Ini kerana negara yang mempunyai rekod hak asasi manusia yang buruk (seperti Turki) sering mengisytiharkan keadaan darurat.

Ini mungkin merupakan alasan utama mengapa negara-negara seperti Sepanyol, Itali dan UK mengambil jalan yang berbeza dan hanya bergantung pada ketentuan perlembagaan mereka.

Akauntabiliti

Sebaliknya, kegagalan mengisytiharkan keadaan darurat melalui ECHR boleh menjadikan negara-negara ini kurang bertanggungjawab terhadap perjanjian antarabangsa yang mereka sendiri tandatangani.

Mengisytiharkan keadaan darurat secara resmi memungkinkan kekuatan luar biasa dalam keadaan luar biasa, yang bermaksud mekanisme ini juga seharusnya dapat mencegah kuasa tersebut diberlakukan pada masa “normal”.

Sekiranya keadaan darurat tidak diisytiharkan, “kesan kuarantina” kuasa khas ini akan hilang. Sebaliknya, negara boleh menggap bahawa tindakan luar biasa yang mereka gunakan sesuai dengan kerangka undang-undang biasa.

Akan sampai waktunya sebelum Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah secara pasti memutuskan apakah keadaan darurat diperlukan untuk memberi kuasa kepada wabak darurat di bawah ECHR.

Pada masa itu, krisis diharapkan akan berakhir. Namun, kuasa darurat mempunyai kecenderungan yang membimbangkan untuk menjadi kekal.

Tidak perlu banyak imajinasi untuk melihat bagaimana kuasa yang menyekat perjumpaan awam untuk mengawal pandemik dapat digunakan untuk tujuan lain.

Kita sudah melihat perkembangan yang membimbangkan di beberapa negara Eropah sebagai tindak balas terhadap wabak tersebut.

Sebaliknya, keadaan darurat Sepanyol akan berakhir selepas 30 hari tetapi ia boleh diperbaharui selama 30 hari lagi. Kuasa tambahan kerajaan UK mesti diperbaharui oleh parlimen setelah enam bulan dan akan tamat sepenuhnya setelah dua tahun.

Mengisytiharkan keadaan darurat di bawah Artikel 15 ECHR dan mengakui sifat langkah-langkah sementara ini yang tidak memuaskan adalah amalan terbaik. Ini memastikan bahawa negara-negara lain dan organisasi hak asasi manusia antarabangsa dapat memantau dan bahkan melihat bagaimana kuasa dilaksanakan.

Kuasa darurat berperanan untuk mengakhiri penguasaan Republik Rom dan kebangkitan Adolf Hitler, jadi kita harus selalu berwaspada terhadap mereka. Mengisytiharkan keadaan darurat mempunyai kesan berguna untuk menentukan batas-batas kuasa luar biasa sehingga pembetulan dan penambahbaikan dilakukan.