Malaysia Dateline

Baik buruk keterbukaan

Satu konflik baru (bukan juga baru sebenarnya) dalam media adalah mengenai ‘sambutan perayaan Ponggal’.

Satu arahan (katakanlah itu sebagai pernyataan) datang dari seorang pegawai yang berpangkat tinggi sebuah kementerian yang penting yang mengatakan tidak kepada perayaan itu.

Kemudian datang satu lagi ‘pernyataan’ yang mengatakan ia tidak mengapa kerana perayaan itu hanya sambutan perayaan menuai, memandangkan ia merupakan sambutan yang hampir sama diadakan setiap tahun di Malaysia Timur.

Adalah tidak menghairankan (jika di negara kita) kenyataan itu datangnya daripada para pegawai yang berpendidikan atau boleh dikatakan ‘tidak berpendidikan’ juga.

Orang yang bersikap dan berfikiran terbuka mempunyai tahap konflik yang rendah berbanding mereka yang kurang terbuka.

Orang yang bertahap tinggi dalam keterbukaan, seperti orang-orang yang berkesahihan tinggi, kurang berkemungkinan gemar berprasangka.

Mereka yang berketerbukaan tinggi adalah lebih terbuka kepada penerimaan budaya, sistem kepercayaan, idea, dan jenis orang yang berbeza; orang yang tinggi keterbukaan cenderung kurang prasangka daripada orang yang rendah keterbukaan.

Adalah tidak menghairankan mengetahui bahawa orang yang terbuka cenderung melaporkan bahawa hubungan mereka dengan orang lain lebih memuaskan.

Mereka cenderung untuk bergaul dengan baik dengan  orang lain, dan orang lain cenderung lebih menyukai mereka.

Bagi orang yang bekeluarga dan mempunyai anak, keterbukaan juga berkaitan dengan gaya keibubapaan mereka.

Anda mungkin boleh bayangkan bagaimana ibu bapa yang bertahap rendah dan tinggi dalam keterbukaan,  berbeza dalam membesarkan anak-anak mereka.

Ibu bapa yang rendah dalam keterbukaan menekankan ketaatan dan penghormatan yang tidak boleh dipersoalkan kerana ibu bapa adalah pihak berkuasa.

Mereka mengharapkan anak-anak mereka mematuhi peraturan mereka, dan mereka tidak akan bertolak ansur dengan bantahan dari anak-anak.

Ibu bapa yang keterbukaan tahap tinggi  lebih bersedia untuk mendengar perspektif kanak-kanak dan lebih toleran akan tingkah laku yang tidak tepat dan menepati apa yang diinginkan ibu bapa.

Ibu bapa yang terbuka kadang-kadang secara aktif menggalakkan anak-anak mereka untuk menyatakan pendapat mereka dan juga untuk tidak bersetuju dengan mereka.

Ibu bapa yang terbuka kurang berkemungkinan melaporkan bahawa salah laku anak-anak mereka adalah sumber utama tekanan dalam kehidupan seharian.

Walaupun tidak jelas sama ada ibu bapa yang bersikap terbuka sebenarnya mempunyai anak yang lebih baik, atau sama ada mereka terbuka kepada pelbagai tingkah laku yang lebih luas dalam anak-anak mereka sehingga mereka tidak melihat banyak tingkah laku yang buruk.

Mereka yang bersikap yang lebih tinggi dalam keterbukaan cenderung menikmati pengalaman estetik lebih daripada orang yang lebih rendah keterbukaan.

Mereka bersikap dalam apa yang dinamakan penyelidik sebagai “kepekaan estetik.”

Sesungguhnya mereka yang tahap keterbukaan yang tinggi menikmati pengalaman deria dan cenderung kepada seni dan muzik dan pemandangan indah yang lebih banyak daripada orang-orang yang rendah keterbukaan, dan mereka melaporkan perasaan lebih diserap dan lebih beremosi dengan jenis pengalaman ini.

Mereka juga melaporkan bahawa mereka memperolehi lebih keriangan atau terangsang apabila mereka melihat perkara yang indah atau mendengar muzik yang indah.

Satu kajian dijalankan bagi melihat reaksi orang ramai terhadap kesan melihat gambar pemandangan ruang angkasa dalam seperti gambar bintang dan galaksi yang jauh dengan menggunakan teleskop Hubble.

Skor peserta mengenai ukuran keterbukaan berkorelasi dengan kesan  mendalam bagi yang melalui pengalaman itu.

Mereka yang bertahap keterbukaan tinggi menilai imej sebagai lebih menakjubkan, lebih mengagumkan, lebih bergerak, lebih cantik.

Mereka yang bertahap keterbukaan rendah menilai imej sebagai yang kurang hebat dan cantik, dan semakin membosankan.

Satu lagi kajian yang dijalankan menemui kesan yang sama terhadap tindak balas orang ramai terhadap persembahan  muzik ekspresif.

Dalam kedua-dua kajian, orang yang lebih tinggi dalam keterbukaan lebih cenderung untuk mengatakan bahawa mereka teruja atau menggigil semasa menjalani kajian.

Jadi, ada sesuatu tentang keterbukaan yang berkaitan dengan bagaimana orang mengalami apa yang mereka lihat dan dengar.

*Penulis adalah seorang pendidik senior