Malaysia Dateline

Baitulmaqdis : Ketepikan sentimen kepartian, adakan mesyuarat khas Dewan Rakyat

Ketua Pembangkang Parlimen Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengesa semua pihak mengenepikan sentimen kepartian demi mencapai sebuah ketetapan bi-partisan dalam isu membabitkan Baitulmaqdis.

Beliau mengutuk sekeras-kerasnya keputusan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump yang mengumumkan pengiktiran pentadbiran beliau bahawa Baitulmaqdis adalah ibu kota Israel serta langkah memindahkan kedutaan Amerika Syarikat ke Baitulmaqdis.

Presiden Pakatan Harapan ini mengesa sekali lagi Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak melaksnakan Mesyuarat Khas Dewan Rakyat bagi membincangkan isu Baitulmaqdis.

“Dewan Rakyat kini dalam penangguhan selepas selesai sidang Bajet. Maka, saya telah menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya memanggil sebuah Mesyuarat Khas Dewan Rakyat bagi membincangkan perkembangan ini.

“Saya telah meminta beliau mengemukakan pemberitahuan memaklumkan Yang Di-Pertua Dewan Rakyat di bawah Peraturan Meyuarat 11 (3) supaya Mesyuarat Khas tersebut diadakan dengan seberapa segera.

“Saya mendesak supaya kerajaan mengemukakan usul dan ketetapan bagi mengecam keputusan Presiden Trump dan membuka perbahasan bagi membolehkan cadangan mengenai langkah-langkah perlu yang sewajarnya di ambil bersama oleh Parlimen bagi menangani isu ini.
“Semua pihak harus ketepikan sentimen kepartian demi mencapai sebuah ketetapan bi-partisan,” ujarnya dalam kenyataan malam ini.

Semalam Presiden PKR ini juga turut mencadangkan sidang Parlimen tergempar untuk membahaskan usul khas mengecam tindakan AS.