Malaysia Dateline

Bajet 2019: Kementerian Pertanian dapat dikekalkan RM6.54bilion, kata Salahuddin

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub berharap peruntukan Bajet 2019 bagi kementerian itu akan dikekalkan pada RM6.5 bilion.

Menurutnya ini penting kerana aspek jaminan serta keselamatan makanan juga sama pentingnya dengan keselamatan negara.

“Jika Kementerian Pertahanan diberi peruntukan besar tanpa sebarang masalah, maka aspek keselamatan makanan juga sewajarnya mendapat perhatian serupa,” katanya selepas menghadiri majlis pemeteraian Memorandum Persefahanan (MoU) antara Bioalpha Holdings Bhd dan firma China, Jinrui Fortune Group Holdings Group (Jinrui) di sini, hari ini.

Selain itu, mengulas usaha bagi melonjakkan pasaran industri herba, Salahudin berkata kementerian itu dan Kementerian Kesihatan sedang bekerjasama untuk mengemukakan satu pelan pembangunan strategik industri herba negara menjelang akhir tahun ini.

Terdahulu, Bioalpha International Sdn Bhd yang juga anak syarikat Bioalpha Holdings, menandatangani MoU itu bagi meninjau peluang untuk melonjakkan pertumbuhan syarikat itu dalam perniagaan herba.

Pengerusi kumpulan itu, Tan Sri Abdul Rahman Mamat berkata kerjasama itu membabitkan tiga projek utama iaitu membawa masuk produk Bioalpha ke China menerusi usaha Jinrui membangunkan platform perkhidmatan perubatan (tradisional) bersepadu dikenali sebagai ‘Thousand Medicine Hall.’

Jinrui juga akan berkongsi pengetauannya dalam perubatan dan produk herba tradisional China dengan Bioalpha.

Kumpulan itu juga akan menyertai projek Jinrui bagi membangunkan pelancongan ekokesihatan di Chenzhou, wilayah Hunan di China.

“Eksport kita ke China kini menyumbang lebih 20 peratus daripada jumlah perolehan kumpulan pada 2017. Kerjasama dengan Jinrui diharapkan dapat mendedahkan produk makanan tambahan kesihatan yang dihasilkan daripada herba asli tempatan,” katanya.

Selain itu, Pengarah Urusan kumpulan, William Ho berkata kerjasama itu adalah sebahagian daripada pelan pengembangan kumpulan itu dan menjangkakan sumbangan hasil itu dapat diterima mulai suku pertama 2019.

“Pada masa ini, Jinrui sedang dalam usaha meninjau operasi dan kemudahan kami dan pesanan pertama dijangka mula diterima menjelang akhir tahun ini,” katanya.