Malaysia Dateline

Najib 3

‘Baki pendapatan negatif Datuk Seri Najib’

Walaupun wujud kategori ‘Kos Sara Hidup’ sebagai antara 14 kategori yang disediakan, isu harga barangan yang mahal dan pendapatan rendah turut ketara dibangkitkan di dalam 13 kategori yang lain.

Semakan Malaysia Dateline hari ini turut mendapati isu tersebut menerima undian ‘paling disukai’ antara tertinggi berbanding syor lain hampir dalam setiap kategori.

Wan Norlail Saad dalam kategori ‘Pekerjaan’ contohnya, menyarankan kerajaan agar menaikkan gaji penjawat awam memandangkan dengan pendapatan bulanan diperoleh pada masa ini jauh daripada mampu menampung pelbagai jenis kos.

Menurutnya, gaji penjawat awam bagi gred 41 iaitu memiliki ijazah kira-kira RM3,000 tetapi ramai lebih rendah daripada angka itu tidak mencukupi kerana harga barangan naik setiap tahun.

“Tolak sewa rumah RM500, insuran RM150, bil eletrik dan air RM250, telco RM100, bagi ibu ayah RM300, kereta RM500, minyak kereta RM400, tol RM150.

“(Tolak) belanja makan dan barangan dapur sebulan (isteri dan seorang anak) RM1,000; barang anak, kecemasan, ubat RM750. Bakinya, NEGATIF Dato,” luahnya.

{loadposition myposition} Sementara itu, Alif Nazmi bagi kategori ‘Perumahan dan Kehidupan Bandar’ menggesa kerajaan mengawal harga kediaman yang melampaui batas pada masa ini selain menaikkan gaji minimum kepada RM1,500 sebulan.

“Ini kerana, kadar gaji dan kos kehidupan tidak stabil sama sekali manakala harga rumah perlu dikawal sama sekali terutama kawasan bandar. Kadar gaji rendah tapi harga rumah makin melampau.

“Rumah apartment sahaja sudah mencecah RM 250,000 dan gaji minimum rakyat sungguh rendah. Sampai bila pun rakyat tidak akan ada rumah sendiri jika harga melambung tinggi tanpa kawalan yang ketat oleh pihak kerajaan,” bidasnya.

Bahkan, bagi kategori ‘Ekonomi Digital’, Daniel Rayappen berharap agar Perdana Menteri mempertimbangkan cadangan supaya menurunkan caj internet yang terlalu mahal pada masa ini.

“Saya mencadangkan supaya harga internet diturunkan supaya semua boleh menikmati internet. Harga TM Streamyx bagi 1Mbps terlalu tinggi dan murid-murid sekolah terpaksa menggunakan khidmat internet bagi projek sekolah buat masa kini,” katanya.

Terdapat juga saranan agar cukai barang dan perkhidmatan (GST) diteliti semula yang kemudiannya menyaksikan mendapat banyak undian ‘paling disukai’ daripada pembaca lain.

“Kurangkan GST dari 6 peratus kepada 4 peratus sahaja supaya dapat menurunkan kenaikan kos sara hidup,” tegas Faraniza dalam kategori ‘Kos Sara Hidup’ yang meraih 111 undian cadangan ‘paling disukai’.

Turut menyebut tentang kos sara hidup, Yusri Mohd Yunus menggesa supaya kerajaan mewujudkan pakej insuran yang mampu milik yang dilihat mampu mendidik rakyat untuk menabung dan dapat digunakan selepas waktu persaraan.

“Kos kesihatan makin meningkat seiring kos sara hidup. Saya cadangkan kerajaan menyediakan pakej insuran yang mampu milik serendah RM10 yang beri perlindungan sekiranya berlaku kematian, kemalangan dan 46 penyakit kritikal,” kata Yusri lagi.

Kategori lain yang diberi tumpuan turut melibatkan aspek pengangkutan dan infrastruktur, pembangunan desa, alam sekitar dan pertanian, belia dan sukan, budaya dan pelancongan serta keselamatan awam dan ketelusan.

Sejak 4 September lalu, orang ramai boleh mengemukakan cadangan dan maklum balas untuk Bajet 2018 sehingga 18 September ini secara terus kepada Perdana Menteri melalui laman web tersebut.