Bangkit dari kekecewaan, satukan negara

Oleh Oleh LIM KIT SIANG

Saya kagum dan terharu dengan projek Teater Impian ini yang merupakan hasil kerja kasih sayang, solidariti dan idealisme selama dua tahun oleh Datuk K.Y. Chan, Tony Pua, kurator Kenny Teng dan Wendy Chang, dan 80 seniman dari pelbagai latar belakang kaum dan agama di Malaysia dengan 100 karya seni mereka. Khusus hasil karya peringatan oleh Tony Pua, “Biografi Seni Lukis Lim Kit Siang oleh Karyawan Malaysia” dengan karya seni “Pied Piper” yang kreatif oleh Jeganathan Ramachandran.

55 tahun dalam politik Malaysia sejak akhir tahun 1965 merupakan satu perjalanan yang penuh makna dalam mengejar Impian Malaysia.

Tetapi saya lebih memikirkan mengenai masa depan berbanding dengan masa lalu. Selama enam dekad yang lalu, kita telah mencatatkan kejayaan dan kegagalan, pencapaian dan halangan, dalam perjalanan ini.

Tanpa ragu-ragu, salah satu kemuncaknya adalah Pilihan Raya Umum ke-14 pada 9 Mei 2018 di mana rakyat Malaysia bangkit dan menunjukkan kepada dunia bahawa kita mampu membawa peralihan kuasa secara aman dan demokratik dan berani untuk bersatu menentang kleptokrasi.

Kita terus menunjukkan kecemerlangan, seperti mana apabila Lee Zii Jia dari Alor Star memenangi Kejohanan Badminton All-England.

Saya bersetuju sepenuhnya dengan Yusuf Hashim, seorang jurugambar dan gypsetter, yang baru-baru ini merumuskan sama ada “mereka yang sering berkata-kata mengenai ketuanan sesuatu kaum” juga akan berbangga dengan pencapaian Zii Jia, dan menulis di lama Facebook beliau mengenai cabaran yang dihadapi Malaysia yang majmuk:

“Apa yang diinginkan oleh setiap rakyat Malaysia, hanyalah untuk mengambil tempat yang sah di negara kelahiran mereka ini.

“Mereka tidak mahukan atau perlukan layanan istimewa. Hanya peluang yang saksama untuk bersaing untuk apa sahaja yang sepatutnya tersedia untuk SEMUA rakyat Malaysia, atas hak sebagai rakyat Malaysia, kerana ini adalah negara kelahiran mereka, negara kelahiran ibu bapa mereka dan mungkin juga datuk dan nenek mereka.

“Saya percaya, hampir semua rakyat Malaysia hari ini, sebenarnya adalah rakyat Malaysia generasi ke-4, ke-5 atau bahkan generasi ke-6 atau lebih.

“Oleh itu, kita SEMUA, tanpa mengira kaum atau agama, berhak mendapat layanan yang sama, dan peluang yang sama, dalam semua perkara. Mereka yang memerlukan bantuan, tidak kira kaum atau agama mereka, PERLU diberikan bantuan.

“Apabila kita mengabaikan meritokrasi dalam jangka waktu yang panjang, negara kita ditakdirkan untuk gagal.

“Untuk jangka waktu sementara yang singkat, untuk mengatasi ketidakseimbangan tertentu, mengetepikan meritokrasi mungkin dapat boleh ditoleransi dan diuruskan.

“Namun, jika diamalkan dalam jangka waktu yang panjang, perkara ini akan berubah menjadi norma berbahaya, dengan akibat jangka panjang yang mengerikan dan tidak dapat diperbaiki untuk negara kita.

“Saya risau yang kita mungkin sudah melepasi tahap itu, dengan para politikus, pegawai kerajaan, malah kerani-kerani, mengamalkan rasisme sewenang-wenangnya, seakan-akan suatu perkara yang biasa.”

Yusuf Hashim mahu momokan dan hasutan perkauman diharamkan kerana perkara ini boleh menjejaskan keharmonian dalam negara sehingga ke tahap yang boleh diperbaiki lagi.

Yusuf Hashim meminta semua rakyat Malaysia untuk membenamkan hasutan-hasutan jahat ini, untuk kita semua melihat satu sama lain sebagai rakyat Malaysia, yang sama-sama berhak ke atas apa yang boleh ditawarkan oleh negara kita yang kaya ini.

Beliau menulis: “Semuanya cukup untuk semua orang. Kita boleh mencapai lebih banyak dengan bekerja sama sebagai satu bangsa dan satu negara. Kita akan dapat maju jauh ke hadapan sekiranya kita memberikan peluang untuk kepada mereka yang berkebolehan untuk maju ke atas dan kemudiannya mereka boleh memacu mereka yang kurang berkebolehan bersama mereka juga.”

Inilah intipati Impian Malaysia, bahawa walaupun rakyat Malaysia akan terus mempunyai pelbagai identiti – etnik, agama, budaya – yang pertama dan paling utamanya, kita semua rakyat Malaysia.

Pada era-era awal penubuhan negara kita, boleh difahami jika seseorang itu melihat diri mereka pertamanya sebagai seorang Melayu, Cina, India, Kadazan, Iban, Islam, Buddha, Kristian, Hindu, Sikh, atau Tao dan kemudiannya barulah seorang rakyat Malaysia, tetapi sekiranya kita terus mengetepikan identiti Malaysia kita, perkara ini hanyalah menjadi bukti kegagalan proses pembinaan negara bangsa kita.

Untuk Impian Malaysia ini menjadi kenyataan, ia tidak boleh menjadi milik para ahli politik tetapi perlu menjadi impian bersama semua rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum, agama atau wilayah.

Kita bukan meminta rakyat Malaysia untuk melupakan identiti mereka sebagai seorang Melayu, Cina, India, Kadazan, Iban, Islam, Buddha, Kristian, Hindu, Sikh, atau Tao, tetapi kita meminta rakyat Malaysia untuk meletakkan identiti mereka sebagai rakyat Malaysia di tempat yang paling utama.

Impian Malaysia hanya dapat direalisasikan jika kita tidak membiarkan ahli politik yang terdesak untuk terus mengeksploitasi politik pembohongan, kebencian dan berita palsu untuk menjadikan sebahagian rakyat Malaysia mempercayai bahawa kaum atau agama mereka sedang diancam, kerana tidak ada kaum atau agama yang mahu menghapuskan kaum dan agama yang lain.

Harapan tinggi pada Pilihan Raya Umum ke-14 telah bertukar menjadi kekecewaan dan perasaan putus asa apabila mandat pilihan raya Pakatan Harapan selama lima tahun untuk menetapkan semula dasar-dasar pembangunan negara agar Malaysia kembali kepada prinsip-prinsip asas Perlembagaan Malaysia dan Rukunegara telah dirampas hanya selepas 22 bulan oleh konspirasi Langkah Sheraton — yang telah membawa bukan hanya gelombang kedua dan gelombang ketiga wabak Covid-19, tetapi juga meletakkan negara ini di landasan ke arah sebuah kakistokrasi.

Kita perlu menetapkan semula dasar pembangunan negara untuk Malaysia Baharu di mana terdapat perpaduan, keadilan, kebebasan, kecemerlangan, meritokrasi, pemisahan kuasa, kedaulatan undang-undang, integriti awam dan penghormatan terhadap hak asasi manusia dan kembali kepada lima janji-janji utama Pakatan Harapan untuk:

  • Mengurangkan beban rakyat;
  • Membawa reformasi institusi dan politik;
  • Menjana perkembangan ekonomi yang mampan dan saksama;
  • Mengembalikan Sabah dan Sarawak kepada status asal seperti dalam Perjanjian Malaysia 1963; dan
  • Mencipta sebuah Malaysia yang inklusif, bersederhana, dan dihormati di seluruh dunia.

Kita mesti memerangi pelbagai perkara negatif di Malaysia, terutamanya berita palsu dan ucapan kebencian untuk menimbulkan kecurigaan, ketakutan dan kebencian antara kaum dan agama.

Kita kena buktikan kepada dunia bahawa Malaysia boleh menjadi contoh Penyatuan Peradaban yang berjaya dan bukan contoh kegagalan akibat Pertembungan Tamadun — kerana negara kita perlu mengembeleng nilai-nilai yang terbaik daripada empat tamadun hebat dunia yang bertemu di Malaysia — Melayu/Islam, Cina, India, dan Barat — untuk menjadi “sinar cahaya dalam dunia yang kelam dan terganggu”.

Bolehkah Malaysia memenuhi cita-cita Tunku Abdul Rahman agar Malaysia menjadi“sinar cahaya dalam dunia yang kelam dan terganggu” ini?

Dunia menjadi sangat “kelam dan terganggu” dengan kejadian pembunuhan 10 orang di Boulder, Colorado di Amerika Syarikat minggu lalu yang merupakan kejadian tembakan beramai-ramai ketujuh di negara tersebut dalam tempoh tujuh tahun, kepada pembunuhan beramai-ramai lebih daripada 100 orang penunjuk perasaan yang berhimpun secara aman oleh pihak tentera Myanmar semalam.

Malangnya, kita telah kehilangan kedudukan tinggi moral di arena antara bangsa, tidak seperti di hari-hari awal penubuhan negara di mana kita berada di hadapan dalam mengecam dasar “apartheid”.

Kerana inilah seruan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin kepada tentera Myanmar untuk membebaskan pemimpin Myanmar yang diundi secara sah, Aung San Suu Kyi dan seruan untuk beralih daripada cara keganasan kepada perbincangan secara aman tidak diendahkan. Ini kerana Muhyiddin sendiri telah mengabaikan seruan daripada dalam dan luar negara supaya Parlimen bersidang semula, darurat ditamatkan, dan pelbagai dosa yang dibuat di atas nama Covid-19 dihentikan.

Status Malaysia yang semakin suram di pentas dunia ditonjolkan lagi semalam apabila Malaysia tidak diberikan jemputan untuk menyertai Persidangan Pemimpin Dunia secara maya mengenai hal Bencana Iklim yang dianjurkan oleh Presiden Biden pada 22 dan 23 April, sedangkan pemimpin daripada Singapura, Indonesia, dan Vietnam telah dijemput.

Semalam, Presiden PAS Abdul Hadi Awang menyokong penangguhan usaha untuk menurunkan had umur mengundi kepada 18 tahun, atas alasan bahawa kononnya pengundi yang belum matang akan memilih kerajaan yang tidak matang.

Presiden PAS tersebut jelas tidak menyedari bahawa sekitar 90 peratus dari 57 negara dalam Organisasi Kerjasama Islam (OIC) mempunyai usia mengundi pada usia 18 tahun — termasuklah Arab Saudi, Iran, Iraq, Turki, Jordan, Algeria, Libya dan Palestin.

Kita mempunyai Kabinet yang terbesar dalam sejarah Malaysia. Saya menyeru semua Menteri untuk mengambil sikap tegas dalam mesyuarat Kabinet Rabu depan untuk mengundurkan diri secara kolektif sekiranya mereka tidak dapat memenuhi mandat Parlimen bahawa rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas harus dapat mengundi dalam pilihan raya umum akan datang.

Sekurang-kurangnya, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Saifuddin Abdullah ada bersuara, mengatakan pelaksanaan had umur mengundi 18 tahun ini perlu dipercepatkan dan bahawa “definisi muda, kematangan, dan perkara seakannya adalah satu perkara yang subjektif”.

Tetapi beliau masih belum bersuara dan mengakui bahawa isu mengenai Konvensyen Antarabangsa Penghapusan Diskriminasi Perkauman (ICERD) pada tahun 2018 adalah hasil kerja beliau sebagai Menteri Luar Negeri dalam kerajaan Pakatan Harapan. Padahal DAP tidak ada apa-apa kaitan dengan cadangan ratifikasi ICERD ini walaupun akhirnya DAP juga yang menjadi mangsa, dituduh sebagai anti-Melayu, anti-Islam, dan anti-Raja!

Kegagalan isu ICERD, walaupun 55 dari 57 negara Islam dalam Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan 99% umat Islam di dunia yang tinggal di 179 negara di seluruh dunia ini menandakan permulaan pengakhiran kerajaan Pakatan Harapan yang akhirnya ditumbangkan dengan Langkah Sheraton, melalui penggunaan politik toksik kebencian, momokan, dan syak wasangka antara kaum dan agama.

Baru-baru ini, seorang pemimpin PAS menyatakan PAS berharap dapat memperoleh majoriti dua pertiga pada pilihan raya akan datang dengan bantuan sekutu-sekutunya di Parlimen untuk merangka semula batasan kawasan pilihan raya untuk memberi manfaat kepada orang Melayu dan umat Islam.

Setelah enam dekad negara Malaysia, masih ada kuasa politik yang ingin memecah belahkan rakyat Malaysia berdasarkan hubungan etnik, agama, budaya atau lain-lain yang bertentangan dengan Impian Malaysia.

Saya harap Teater Impian Impian Malaysia ini dapat memberi sumbangan kecil kepada kebangkitan generasi baru rakyat Malaysia untuk bangkit dari kekecewaan kita setelah harapan tinggi kita pada Pilihan Raya Umum ke-14 untuk meneruskan misi menyatukan Malaysia menjadi sebuah kelas dunia yang hebat negara untuk membuktikan Bapa Malaysia betul bahawa Malaysia boleh menjadi “sinar cahaya bagi dunia yang kelam dan terganggu”.
———–
Petikan ucapan Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang semasa pelancaran Teater Impian Lim Kit Siang di Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada hari Ahad, 28 Mac 2021.