Malaysia Dateline

Husam Musa

Bank Pusat Rusia senarai hitam 7 Bank Malaysia

Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Datuk Seri Mohd Najib Razak diminta memperjelaskan kedudukan penyenaraian hitam tujuh bank utama negara ini oleh Bank Pusat Rusia (CBR).

Penasihat AMANAH Kelantan Datuk Husam Musa mendakwa, penyenaraian hitam yang dilakukan CBR bermula akhir tahun lalu turut menyusahkan rakyat Malaysia di Rusia dan Asia Tengah untuk berurusan, termasuk mengirim wang kepada keluarga.

“Dipercayai, 1MDB menjadi punca sebahagian bank kita masuk dalam senarai hitam.

“Kebimbangan lebih besar ialah masyarakat dunia seluruhnya akan membekukan transaksi bank-bank Malaysia yang terlibat.

“Kesan buruk kepada ekonomi negara ini tidak dapat dibayangkan,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Bank Pusat Rusia bermula pertengahan tahun lalu telah mengetatkan pemantauan ke atas pembersihan wang haram melalui institusi bank negara itu.

Dilaporkan media asing The Moscow Times terdapat kira-kira 200,000 perniagaan dan usahawan di senaraikan CBR pada bulan Jun. Menjelang bulan Oktober, senarai itu telah mencecah kepada 460,000 syarikat dan ahli perniagaan.

Terkini dilaporkan pada 1 Januari 2018 terdapat 5,795 perniagaan telah disenaraihitamkan oleh CBR.

Senarai pelanggan “mencurigakan” CBR termasuk nama syarikat dan ahli perniagaan yang menafikan perkhidmatan bank disebabkan kebimbangan, mereka telah melanggar undang-undang Rusia mengenai pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.