Malaysia Dateline

Banteras rasuah, ketirisan boleh tampung perbelanjaan negara

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli menjelaskan bagaimana usaha membanteras rasuah dan ketirisan mampu menampung perbendaharaan negara walaupun setelah cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dihapuskan.

Beliau menjawab dakwaan sesetengah pihak bahawa wang dari kes-kes rasuah dan ketirisan tidak boleh dikembalikan dan apabila GST dihapuskan, kerajaan tetap akan kekurangan dana yang akan menjejaskan operasi kerajaan.

“Sebenarnya saya dan rakan-rakan di National Oversight and Whistleblowers (NOW) telah membuat satu kajian akademik yang menggunakan kaedah statistik dan matematik untuk menganggarkan berapa penjimatan yang realistik setiap tahun sekiranya pembaziran dan ketirisan dapat dikawal.

“Untuk mengetahui berapa kuantum penjimatan yang realistik, kami perlu menganggarkan terlebih dahulu tahap pembaziran dan ketirisan kerajaan.

“Kaedah yang kami bangunkan diterbitkan di dalam satu buku terbitan NOW yang bertajuk “Indeks Pembaziran Kerajaan” yang diterbitkan tahun lalu,” jelas beliau.

Menurut Rafizi, Indeks Pembaziran Kerajaan (IPK) adalah satu peratusan ketirisan dan pembaziran perbelanjaan kerajaan berdasarkan data-data rasmi.

Dalam proses ini, segala maklumat pembaziran, ketirisan dan kerugian yang dilaporkan oleh Ketua Audit Negara di dalam Laporan Ketua Audit Negara dikatalogkan mengikut jenis dan jumlah.

Setiap kes pembaziran ini, ujarnya disemak dengan membandingkan jumlah kerugian yang dikenal pasti dengan jumlah peruntukan yang dikendalikan oleh jabatan atau kementerian tersebut.

Beliau menambah, kaedah statistik digunakan untuk menganggarkan saiz peruntukan yang terdedah kepada ketirisan dan penyelewengan mengikut jabatan/kementerian dan kemudiannya dijumlahkan bagi mendapat angka keseluruhan.

“Berdasarkan data-data yang terkandung di dalam Laporan Ketua Audit, keputusan IPK menunjukkan anggaran pembaziran purata bagi tahun 2014 ialah 15.5% dari perbelanjaan kerajaan yang tidak melibatkan gaji atau kenaan tetap yang seumpama dengannya.

“Bila IPK pada paras 15.5% ini dipadankan dengan anggaran jumlah perbelanjaan Kerajaan Persekutuan (yang tidak melibatkan gaji atau kenaan tetap) bagi 2017 yang dianggarkan berjumlah RM136 bilion, ada potensi jumlah penjimatan sebanyak RM21 bilion,” ujarnya.