Malaysia Dateline

Bantuan Prihatin Nasional hasil jasa Pakatan Harapan

Ini jasa Pakatan Harapan (PH) memerintah lebih dua tahun yang membolehkan simpanan wang (Reserve) Malaysia melebihi dari cukup untuk menampung skim Bantuan Prihatin Nasional.

Sebagai menjawab penipuan Perdana Menteri Malaysia yang mendakwa Kerajaan bebelanja lebih RM250 bilion untuk skim ini. Hakikatnya, hanya RM25 bilion sahaja sumbangan dari kerajaan kepada rakyat. Selebihnya (250-25=RM 225 bilion) adalah wang simpanan rakyat jelata semata-mata.

Skim ini boleh dilaksanakan dengan mudah akibat keadaan kewangan negara yang amat kukuh hasil warisan dari kerajaan PH walaupun hanya dua tahun memerintah.

Data diambil dari Bank Negara Malaysia

Graf di atas menunjukkan reserve antarabangsa Malaysia menaik sepanjang PH memerintah Malaysia dalam keadaan segala tanggungjawab kerajaan dilaksana dengan sempurna. Maksudnya reserve negara semakin bertambah dan tiada sebuah sekolah pun ditutup, tiada seorang kakitangan kerajaan yang tidak mendapat gaji dan elaun, tiada pejabat kerajaan yang tutup, tiada hospiital yang kehabisan ubat dan bekalan malahan bertambah, tiada balai polis dan kem tentera yang tutup kerana tidak dibayar gaji dan banyak lagi.

Malahan, di samping kenaikkan reserve negara, pertumbuhan ekonomi juga baik.

Reserve negara meningkat adalah kerana tindakan kerajaan PH yang nekad dan jitu di dalam:

1) Membenteras rasuah dan salah guna kuasa. PH paling agresif memerangi rasuah dan salah guna kuasa sejak hari pertama memerintah

2) Memastikan pelan perbelanjaan kerajaan bersifat “prudent” dan mengurangkan pembaziran kerajaan di mana yang mereka mampu. Di antara sebab utama kematian dan pesakit Covid 19 adalah rendah adalah kerana program pemerkasaan sektor perubatan yang dibuat oleh Menteri Kesihatan dgn agresif sekali.

3) Merunding semula projek-projek Mega dan berjaya mengurangkan kos bagi projek-projek ini. Juga dipastikan tiada berlaku kebocoran dan penyalahgunaan wang kerajaan di dalam projek-projek mega.

4) Berjaya menaikkan revenue negara dengan meningkatkan keyakinan pelabur dan menaikkan kadar pelaburan di Malaysia
5) Kadar pengangguran pun semakin menurun walaupun terpaksa membuang GST dan diganti dengan SST.

6) Meletakkan orang2 yang layak dan terpuji memimpin GLC2 negara. Bukan sebagai hadiah dan rasuah politik semata-mata.

7) Mampu melaksana hampir 70% Manifesto walaupun hanya 2 tahun memerintah. Tidak seperti PAS di Terengganu dan Kelantan yang satu hapah manifesto mereka tidak terlaksana kecuali janji membeli S-Class kepada exco2 mereka.

Maka, bagi yang mempersoalkan apa jasa PH kepada negara, maka ini salah satu buktinya. Banyak lagi bukti lain.

Namun kerajaan PH digulingkan kerana prinsip boleh menerima pemimpin semburit, penipu, pengkhianat, pembohong, perompak, pemakan rasuah, penzina, pemain judi dan sebagainya asalkan Melayu.

Prinsip ini memberi nafas kepada Umno dan Pas yang sudah terpalit dengan kes-kes rasuah.

DAP itu haram sebab mereka dijadikan Allah S.W.T sebagai berbangsa Cina. Sepatutnya marah dengan Allah S.W.T kerana mencipta bangsa Cina.