Malaysia Dateline

Bantuan warga emas tiris tidak boleh dikompromi

Beliau berkata, daripada Laporan Ketua Audit Negara 2016 Siri 1, mendapati bantuan geran RM95,200 untuk program PAWE telah disalahgunakan bagi tujuan peribadi dan aktiviti persatuan.

“Bantuan geran diperuntukkan sebanyak RM95,200 telah disalahgunakan dengan memberi pinjaman kepada penyelia dan badan bukan kerajaan (NGO) yang menguruskan pusat berkenaan.Bagaimana perbelanjaan sebegitu besar nilainya?

“Malah terdapat lebihan belanja berjumlah RM46,733 di mana perbelanjaan tersebut tidak mempunyai sebarang permohonan dibuat,” ujarnya dalam kenyataan.

Justeru ujarnya lagi selepas teguran audit dilakukan, beliau berharap perkara seumpama ini tidak akan berlaku dan segala kelemahan dapat diperbaiki segera.

“In supaya pengurusannya lebih cekap, akauntabel dan telus dalam melaksanakan urus tadbir dan memikul amanah rakyat.

“Walaupun nilai atau jumlah yang ditegur oleh pihak audit tidak mencecah jutaan ringgit, namun segala ketirisan yang berlaku tidak boleh dikompromi langsung.

“Wang peruntukan sepatutnya dapat dibelanjakan bagi tujuan yang betul terhadap program bantuan dan perkhidmatan warga emas menerusi lebih 10 PAWE di seluruh negara.

“Warga emas yang terabai perlu diberikan sokongan dan bantuan kerana mereka juga mempunyai hak untuk menikmati kualiti hidup yang baik dalam masyarakat.

“Walaupun, terdapat pelbagai pihak yang memberikan perkhidmatan sokongan kepada golongan ini tetapi jangan sesekali menganiaya warga emas yang perlukan diberikan sokongan dan bantuan kerana mereka juga mempunyai hak untuk menikmati kualiti hidup yang baik dalam masyarakat.

“Penetapan norma-norma dan amalan untuk rumah warga emas dan rumah penjagaan perlu diberi keutamaan untuk memastikan keadaan ianya mencapai standard,” ujarnya.