Malaysia Dateline

Dr Hatta Ramli

Batal projek, Noh jujur mengaku kerajaan tak ada duit – Hatta

Pengerusi Amanah Wilayah Persekutuan, Dr Hatta Ramli membidas Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar yang mengarahkan pembatalan projek kemudahan asas di kawasan-kawasan dikuasai pembangkang.

Beliau berkata, tindakan itu satu arahan yang amat tidak adil dan cubaan menunjukkan kuasanya sebagai menteri.

“Tidak gilakah (arahan seumpama itu)? Tetapi memang kita tahu BN sudah gila, jika tidak (ahli) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) tidak akan keluar daripada BN.

“Dengan sikap menteri yang ingin menunjuk kuasa seperti ini, rakyat memerhati kezaliman BN. Akhirnya memudahkan mereka membuat keputusan dalam pilihan raya akan datang,” katanya seperti dpetik Free Malaysia Today.

Difahamkan, arahan itu dikeluarkan kementerian itu menerusi surat bertarikh 17 Mac, membatalkan semua projek BP1 bagi 2017.

Projek prasarana BP1 merujuk projek infrastruktur berskala kecil seperti membina parit dan longkang, menaik taraf jalan serta memasang lampu jalan.

Noh Omar bagaimanapun menafikan kerajaan membatalkan kelulusan projek kerajaan tempatan di kawasan parlimen yang tidak dimenangi BN pada pilihan raya umum lalu.

Sebaliknya, beliau berkata, kementeriannya hanya mengutamakan kawasan parlimen serta DUN yang dikuasai BN terlebih dahulu.

“Tuduhan ini adalah tidak benar kerana di Selangor banyak kawasan BN kalah terutama di Shah Alam dan Sepang, namun kita tetap luluskan banyak projek di sini,” katanya yang dipetik portal Berita Harian Online.

Hatta berkata, ia merupakan pengakuan jujur Noh bahawa kerajaan memang tidak dapat lagi memberikan peruntukan kerana wang yang terhad.

“Maknanya pembentangan belanjawan yang menyatakan negara ada pendapatan yang banyak dengan Keluaran Dalam Negara Kasar yang tinggi, semua ini mengarut.

“Ia pengakuan jujur kerajaan tiada duit dan tidak dapat meneruskan program,” katanya dalam Konvensyen Pakatan Harapan Wilayah Persekutuan di Taman Maluri, Cheras hari ini.