Bawa kain rentang ‘Umrah untuk roh Ratu Elizabeth II’ di Masjidil Haram, lelaki Yaman ditahan

Oleh AYHAN FERHAT

Pihak berkuasa Masjidil Haram menahan seorang penduduk warga Yaman yang dilihat dalam video membawa satu kain rentang dalam Masjidil Haram telah melanggar peraturan umrah.

Semalam, lelaki warga Yaman itu memuat naik satu video di media sosial memaparkan dirinya di dalam Masjidil Haram di Makkah, lokasi paling suci bagi umat Islam, yang menjadi kawasan larangan bagi individu bukan Islam.

Dalam video berkenaan, lelaki itu memegang kain rentang tertulis ‘Umrah untuk roh Ratu Elizabeth II, kami memohon Tuhan menerimanya ke dalam syurga dan dalam kalangan orang beriman’.

Media tempatan, yang memetik satu kenyataan berkata, lelaki itu ditahan, langkah perundangan akan dilaksanakan terhadapnya dan dia diserahkan kepada pihak pendakwa raya.

Berikutan video itu tersebar luas di media sosial Arab Saudi, dengan pengguna Twitter menggesa lelaki itu ditahan.

Arab Saudi melarang jemaah yang tiba ke Makkah membawa kain rentang atau melaungkan slogan.

Meskipun amalan menunaikan umrah bagi pihak individu yang meninggal dunia ada dalam Islam, ia tidak merangkumi individu bukan Islam seperti mendiang Ratu, yang juga gabenor tertinggi Gereja England, gereja tertinggi bagi penganut Anglican seluruh dunia.

Umrah adalah ibadah yang boleh dilaksanakan pada bila-bila masa, berbeza berbanding haji yang hanya dilaksanakan sekali setiap tahun dan membabitkan jutaan umat Islam dari seluruh dunia.

Ratu Elizabeth II mangkat pada usia 96 tahun Khamis lalu, dan majlis pemakaman monarki Britain paling lama bertakhta dalam sejarah negara itu dijadualkan pada Isnin depan.

Baca juga: Disahkan hidap Demensia, video terbaru Pak Lah berjalan ambil angin dekat taman buat ramai sebak

Baca juga: Akibat terlalu baik, gangster India tak jadi bunuh Shah Rukh Khan