Malaysia Dateline

Bekalan telur dari India bagi fasa percubaan tiba di KLIA hari ini

Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) memaklumkan bekalan telur ayam yang diimport dari India bagi fasa percubaan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pagi ini.

Menurut satu kenyataan, MAFS melalui Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) telah melaksanakan kawalan kemasukan telur ayam import di pintu masuk secara ujian Hold, Test and Release (HTR), yang merangkumi ujian PCR untuk pengesanan bakteria Salmonella, virus Newcastle Disease dan Avian Influenza.

Pengujian yang dijalankan ini adalah bagi memastikan rakyat menerima telur ayam import yang selamat, bersih, halal dan bebas dari segala penyakit di samping melindungi industri penternakan negara.

“Segala protokol dan tatacara yang ditetapkan oleh Kerajaan juga telah dipatuhi tanpa kompromi.

“Hasil ujian yang dilaksanakan oleh MAQIS dan DVS mendapati telur ayam yang diimport bebas dari segala penyakit, selamat dan mematuhi segala piawaian yang ditetapkan bagi kegunaan pasaran negara,” kata kenyataan itu.

Kementerian telah membenarkan kemasukan telur ayam melalui laluan udara sebagai fasa percubaan bagi memastikan telur ayam yang diimport menepati segala piawaian yang ditetapkan.

Kementerian turut bersetuju memberikan kebenaran sementara kemasukan telur ayam daripada sumber luar dan kebenaran ini akan dikaji semula apabila bekalan telur dalam negara kembali stabil.

Sementara itu, MAFS menekankan inisiatif membawa masuk telur ayam dari sumber luar bukanlah untuk menekan pengusaha industri telur ayam tempatan, sebaliknya bagi memastikan kecukupan bekalan telur ayam dalam negara dengan harga yang kompetitif selaras dengan hasrat Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengutamakan kebajikan rakyat.

Baca juga: Tidak tergesa mahu bawa perubahan, Menteri Pendidikan berjaya tonjolkan keutamaan yang betul – Bekas KP Pelajaran

Baca juga: Guna medium TikTok untuk jernihkan kembali isu sentimen kaum, agama