Malaysia Dateline

Bekas bendahari Pas curiga perbelanjaan parti

Bekas Ketua Bendahari Pas, Asmuni Awi berkata, Umno tidak mungkin membiayai secara langsung parti Islam itu, sebaliknya mendakwa ia membayar para pemimpin partinya.

Asmuni, yang kini memegang jawatan sebagai Pengerusi AMANAH Perak, berkata, kemampuan beberapa pemimpin Pas membiayai program secara besar-besaran menimbulkan syak wasangka.

“Sejujurnya, Pas bukan parti yang kaya. Kami mempunyai puluhan ribu dalam akaun kami, yang kebanyakannya daripada yuran pendaftaran anggota dan derma, tetapi bukannya berjuta-juta, bukan ketika saya menjadi bendahari.

“Parti itu mempunyai kira-kira 800,000 ahli. Mereka hanya perlu membayar RM100 untuk mendaftar.

“Sumbangan yang diperolehi juga tidak melebihi RM20,000. Untuk mengadakan acara biasa, ia perlu menanggung kos sehingga RM30,000,” katanya.

Bagaimanapun, Asmuni menegaskan, penganjuran program bernilai jutaan ringgit, seperti Nadwah Permerkasaan Du’at (Nekad), Himpunan Derita Rakyat (Hindar), dan Himpunan Harapan Semua (Harap) tidak pernah meminta sebarang pembiayaan.

Asmuni adalah Bendahari Pas dari 2013 hingga 2015 dan beliau adalah antara pemimpin yang meninggalkan Pas untuk menyertai AMANAH.

Pada 2016, laman sesawang Sarawak Report menuduh pemimpin Pas mengambil RM90 juta daripada Umno.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang menyiasat perkara itu.