Malaysia Dateline

Bekas Ketua Cawangan Umno Kluang sokong calon Pakatan Harapan

Samsudin Mahmood

Beliau adalah Ketua Cawangan Umno Taman Seri Paya, Kluang, Johor selama 18 tahun dan kini beliau sudah meninggalkan parti tersebut.

Perkara itu berlaku terhadap individu yang bernama Samsudin Mahmood, 62, yang mendakwa beliau adalah ahli Umno sejak zaman beliau menjadi Pemuda Umno Bahagian tahun 1992.

Menurutnya, jawatan yang tertinggi dijawat oleh beliau adalah Ketua Cawangan Umno dan pernah menjadi Ahli Jawatan Kuasa Umno Bahagian Kluang.

Jawatan ketua cawangan itu disandang sehinggalah pemilihan pada tahun 2013 beliau menarik diri kerana berlaku krisis antara pihak cawangan dan bahagian yang diketuai oleh Datuk Jais Sarday.

“Perjuangan Umno dilihat pincang setelah Jais Sarday sudah tidak mendengar lagi kata-kata orang bawahannya.

“Sistem menyusun kroni dan kuku besi turut dipratikkan oleh Umno Kluang di bawah pentadbiran Jais.

“Berlaku pertembungan antara Ketua Wanita Bahagian dengan Jais sendiri. Perkara itu boleh dijangka kerana Jais menjadi punca perbalahan tersebut,” luah beliau.

Sementara itu, pilihannya untuk bersama dengan Pakatan Harapan (PH) adalah didorong dengan rasa hormat terhadap calon PH di Mahkota, Mohd Said Jonit.

“Mad Said adalah individu yang saya kenal dari pemuda Umno lagi. Beliau komited dalam melakukan tugas yang diberi.

“Dari segi peribadi, Mad Said jauh lebih layak menjadi pemimpin berbanding dengan Jais yang berlaku sombong.

“Saya doakan Mad Said berjaya mendapatkan tempat di dalam Pilihanraya Umum ke 14 (PRU14) kali ini dan keputusan PH meletakkan Mad Said adalah tepat,” kata Samsudin.

Sebelum ini N29 Mahkota memperlihatkan pertembungan di antara Jais Sarday yang merupakan Exco Kerajaan Neger Johor yang menang kepada calon Pas, Khairul Faizi dengan majoriti 1108 undi.