Malaysia Dateline

Kamarudin Md Nor

Bekas ketua Umno Pasir Puteh keluar parti, dijangka sertai PPBM

Bekas Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh, Datuk Kamarudin Md Nor hari ini menghantar surat berhenti menjadi ahli kepada Setiausaha Agong Umno sekaligus menguatkan desas-desus beliau akan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Surat satu perenggan itu dihantar ke Ibu Pejabat Umno Malaysia di Tingkat 38, Menara Dato’ Onn, Jalan Tun Ismail, Kuala Lumpur.

“Saya menulis surat ini untuk memaklumkan kepada YB Dato’ Seri selaku Setiausaha Agong Umno bahawa mulai hari ini saya telah keluar dari Umno dan telah berhenti menjadi ahli parti tersebut.

“Keputusan ini saya ambil dengan fikiran yang waras dan tanpa ada paksaan daripada sesiapapun,” kandungan surat bertarikh 9 September 2016 itu dipetik.
 
Selain mengetuai Umno Bahagian Pasir Puteh, Kamarudin juga ialah mantan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Semerak, bekas Setiausaha Agung Abim dan bekas Setiausaha Agung WAMY (World Association of Muslim Youths) Asia Pacific yang beribu pejabat di Qatar.

Bekas menteri kabinet kelahiran Kelantan, Datuk Zaid Ibrahim baru-baru ini mendedahkan kemungkinan Kamarudin menyertai PPBM.

PPBM dan Amanah yang dipimpin Datuk Husam Musa kata Zaid, mampu mengambil alih Kelantan daripada Pas yang disifatkannya sebagai ‘parti yang tidak lagi berguna’.

“Parti Bersatu di bawah Kamaruddin Mat Noor, Dr Zayadi Awang Noh dari Bachok dan Sazmi Miah dari Machang misalnya, boleh bekerjasama dengan Datuk Husam dan merampas Kelantan dari parti yang tak berguna ini. Selamat berjuang!” tulisan Zaid dipetik.

Surat pemakluman keluar daripada Umno oleh Kamarudin.