Malaysia Dateline

Husam berucap pada majlis mesyuarat penubuhan Awan Negeri Kelantan

Bela Orang Asli dan penduduk tertindas tugas agama, kata Husam

Tugas menyoal pentadbiran kerajaan yang menyebabkan kesusahan rakyat tertindas adalah kewajipan agama yang dituntut Islam.

Adun Salor Datuk Husam Musa berkata, Islam mewajibkan umatnya membela insan dari kalangan lelaki dan wanita yang ditindas akibat sistem pemerintahan yang tidak mengikut kehendak Islam.

“Apa yang saya bangkitkan berkaitan masalah dihadapi Orang Asli dan tuntutan penduduk Kampung Laut bukan perkara kecil, tetapi perkara itu satu asas kewajipan yang ditetapkan Islam.

“Begitu juga apa yang saya bangkitkan soal hasil balak yang begitu rendah berbanding kawasan balak yang ditebang yang mengakibatkan hasil negeri menjadi kecil untuk membantu golongan yang memerlukan,” katanya ketika merasmikan mesyuarat penubuhan Angkatan Wanita Parti Amanah Negara (Awan) di Wisma Tok Guru, Salor pagi ini.

Beliau turut memberi penjelasan berkaitan operasi Kumpulan Perkayuan Kelantan (KPK) yang kini ditutup.

Laporan audit berkaitan KPK menyebut syarikat itu rugi RM5.7 juta apabila urusniaganya dibuat di bawah harga pasaran.

Beliau turut membangkitkan hasil yang diperolehi dari projek Ladang Rakyat yang telah berjalan sejak 10 tahun yang lalu.

“Hasil yang diumumkan sehingga kini ialah RM91 juta bagi kawasan lebih 90,000 ekar yang diusahakan.

“Ini bermakna perolehan bagi setiap ekar ialah RM112 setahun.

“Kalau kita tanam kangkung pun tentu akan dapat lebih RM112 setahun sedangkan projek ini usahakan kelapa sawit, tak munasabah sebanyak itu,” katanya.

Matlamat perjuangan parti Amanah katanya harus menumpukan kepada pembanterasan segala penyelewengan supaya hasil sebenar yang sepatutnya diperolehi negeri dan rakyat bertambah.

“Dari situlah kita dapat membela golongan tertindas seperti dikehendakki Allah SWT,” katanya.