Malaysia Dateline

Belanjawan 2020: Progresif dan mementingkan Sarawak

Belanjawan Negara 2020 adalah belanjawan progresif yang bertujuan untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan menyediakan bangsa untuk era digital sebagai fasa dunia ke dalam Revolusi Perindustrian Keempat (IR4.0).

Naib Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Voon Shiak Ni melihat bahawa Belanjawan 2020, yang diumumkan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng semalam adalah belanjawan rakyat dengan Kerajaan Persekutuan melabur lebih banyak untuk memperbaiki sosial dan kesejahteraan rakyat.

“Peruntukan bagi subsidi dan bantuan sosial akan ditingkatkan kepada RM24.2 bilion, termasuk RM5 bilion bagi Kos Bantuan Hidup (BSH) untuk diperluaskan supaya ia meliputi 1.1 juta individu yang belum berkahwin di atas 40 yang mendapat kurang daripada RM2,000 sebulan, “katanya dalam satu kenyataan di Kuching hari ini.

Di samping itu, Menurutnya kerajaan juga memperuntukkan RM210 juta untuk mempercepat infrastruktur digital di sekolah, mengurangkan harga jalur lebar sebanyak 49 peratus dan meningkatkan kelajuan sebanyak tiga kali.

Voon turut menggambarkan belanjawan itu sebagai belanjawan pertama Sabah dan Sarawak yang menunjukkan komitmen Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan (PH) untuk menyampaikan bajet pembangunan yang lebih baik bagi dua negeri Borneo.

Buat pertama kalinya dalam 50 tahun, beliau menegaskan bahawa Kerajaan Persektuan akan menggandakan Geran Khas kepada RM53.4 juta untuk Sabah dan RM32 juta untuk Sarawak pada tahun 2020 dan akan digandakan kadar sekali lagi kepada RM106.8 juta untuk Sabah dan RM64 juta kepada Sarawak dalam tempoh lima tahun ini.

“Salah satu teras utama Belanjawan 2020 ialah Sabah dan Sarawak akan mendapat bahagian terbesar perbelanjaan pembangunan masing-masing sebanyak RM5.2 bilion dan RM4.4 bilion.

“Sekolah di Sabah dan Sarawak juga diberi penekanan dengan peruntukan sebanyak RM783 juta untuk membaik pulih sekolah usang,” jelas beliau.

Hadiah lain untuk negeri Borneo pada tahun 2020 termasuk peruntukan untuk jalan luar bandar di Sabah dan Sarawak, keutamaan elektrik luar bandar dan peruntukan RM470 juta bagi Sabah dan Sarawak untuk mencapai 99 peratus akses kepada bekalan air bersih.

“Ia adalah bajet progresif dan rangsangan kepada pertumbuhan ekonomi negara,” tegas Voon.