Belanjawan alternatif PH 2018 mesra wanita, mampu ringan beban rakyat

Oleh HUSIN MAHAT

Dr Siti Mariah Mahmud
Dr Siti Mariah Mahmud

Bajet Alternatif 2018 yang dibentangkan Presiden Pakatan Harapan (PH) Rabu lalu dianggap ‘mesra wanita’ dan membuktikan komitmen gabungan pembangkang itu untuk memberdayakan golongan wanita.

Ketua Angkatan Wanita AMANAH Negara (Awan) Dr Siti Mariah Mahmud berkata, bajet itu mampu membantu rakyat menghadapi tekanan kos sara hidup yang terus meningkat.

Bajet alternatif bertemakan ‘Belanja Berhemah, Potong Cukai, Pilih HARAPAN’ itu, katanya diyakini mampu memulihkan masalah cukai regresif yang menindas serta salah urus tadbir yang belum berjaya dipulihkan oleh kerajaan Umno-BN.

“Ada dua perkara penting yang menunjukkan kesungguhan PH membantu rakyat iaitu soal gaji dan pemberdayaan wanita yang mana topik ini cukup dekat dengan perjuangan saya selama ini.

“Dalam bajet ini, selain langkah PH memperkenalkan gaji minimum RM1,500, apa yang lebih menarik adalah tawaran kadar gaji yang sama untuk pekerja wanita dan lelaki berbanding sebelum ini yang mana telah menjadi halangan serta faktor yang mencipta jurang antara dua kelompok itu,” ujar beliau.

Dr Mariah turut memetik statistik RM2,500 purata gaji lelaki berbanding RM2,398 gaji wanita sebulan.

Jelas wujud jurang ketara dalam hal ini, yang katanya membawa satu lagi masalah lain iaitu kekurangan peluang kepada pekerja wanita untuk memegang jawatan di peringkat pegawai kanan dan juga profesional.

Walau bagaimanapun, beliau yakin PH bukan bertindak populis dengan membuat tawaran tersebut kerana kesannya akan ditanggung oleh para majikan.

Sehubungan itu, beliau menyambut baik komitmen PH untuk membentuk mekanisme baharu dengan menjanjikan pembiayaan gaji tersebut sebanyak 50 peratus dalam tempoh tiga tahun.

“Selain itu, tawaran PH untuk merangka undang-undang baharu bagi melindungi hak pekerja wanita dari segi kesamarataan pendapatan dan kebajikan mampu meringankan bebanan tugas dan emosi yang berlaku ketika ini.

“Antaranya, adalah melanjutkan cuti bersalin daripada 90 hari kepada 120 hari dengan gaji penuh dan boleh dilanjutkan 60 hari tetapi dengan gaji separuh dalam sektor kerajaan,” ujar beliau.

Bagi memastikan keistimewaan ini turut dilaksanakan dalam sektor swasta, PH katanya menawarkan insentif kepada sektor itu untuk menerima piawaian ini dalam tempoh 5 tahun pelaksanaan.

PH katanya turut memberi pilihan kepada pekerja wanita untuk menukar separuh cuti mereka kepada ‘cuti paternity’ bagi suami turut membantu isteri menjaga cahaya mata yang baru lahir.

“Pendekatan ini bukanlah asing kerana turut dilaksanakan oleh negara-negara membangun seperti Singapura yang memberikan dua minggu cuti paternity dan juga sektor swasta iaitu CIMB yang memberi 30 hari.

“Saya percaya tawaran PH ini merupakan satu inisiatif ini mampu memberi sokongan moral dan motivasi kepada para isteri yang baru melahirkan cahaya mata,” jelas ahli parlimen Kota Raja itu.

Beliau berpendapat, Bajet Alternatif kali ini mewujudkan set langkah-langkah proaktif PH dan bukan hanya sekadar ‘belanjawan populis’ yang sering diuar-uarkan oleh pihak yang gagal dalam membawa penyelesaian kepada masalah rakyat.

Dr Mariah yakin PH sentiasa komited dalam usaha memberdayakan wanita dan gaji yang lebih baik untuk rakyat Malaysia.