Malaysia Dateline

baju merah baju kuning

Benarkah baju kuning, baju merah sama sahaja?

Syahredzan Johan Jangan samakan Bersih5 dengan kumpulan Baju Merah kerana perbedaan di antara mereka melangkaui apa yang mereka perjuangkan kata peguam Syahredzan Johan.

Menulis di facebooknya beliau mahu rakyat membayangkan: Anda mahu muat naik status di Facebook. Kemudian ada orang ini ugut anda, kata kalau anda muatnaik status Facebook dia akan tumbuk muka anda dan pecahkan telefon anda. Sebabnya dia tidak suka apa yang anda tulis.

Adakah anda salah, sebab mahu muatnaik status Facebook yang sememangnya hak anda? Wajarkah anda dihalang daripada muatnaik status Facebook kerana ugutan oleh orang itu?

Kata Syahredzan lagi,Bersih5 mahu mengadakan perhimpunan aman. Gerakan Baju Merah mahu menghalang suatu perhimpunan aman dengan keganasan.

Justeru ada perbedaan ketara dan fundamental di antara mereka.

“Jangan samakan mereka, kerana jika kita berbuat demikian kita akan membiasakan budaya politik samseng dan ganas yang semakin menular dan meletakkannya pada taraf yang sama dengan ekspresi demokratik yang dilindungi Perlembagaan,” tulis beliau yang juga seorang pengkritik politik dan pengulas sosial.