Malaysia Dateline

Yeo Bee Yin

Berapa kos lawatan Rosmah dan dua menteri pengiring ke UK? soal Adun DAP

Ketika perbelanjaan kerajaan bagi sektor-sektor kritikal seperti kesihatan dan pelajaran dipotong, perbelanjaan mewah Jabatan Perdana Menteri yang membabitkan lawatan ke luar negara menjadi persoalan umum.

Adun Damansara Utama, Yeo Bee Yin dalam satu kenyataan menggesa PERMATA mendedahkan perbelanjaan lawatan agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri itu ke London, United Kingdom (UK) selama tujuh hari bermula hari ini hingga 10 Mei depan.

Gesaan itu dibuat kerana bimbang wang pembayar cukai digunakan secara berwewenang sedangkan pelbagai peruntukan bagi sektor perkhidmatan awam dan subsidi dipotong.

“Jika ia didanai wang cukai rakyat, adakah patut kerajaan mengeluarkan belanja besar untuk lawatan ini sedangkan pelbagai bajet hampir semua sektor perkhidmatan awam dan subsidi dipotong? Malah, adakah lawatan ini sebenarnya perlu?” soalnya.

Beliau turut mempersoalkan kehadiran dua menteri iaitu Datuk Seri Rohani Abdul Karim dan Datuk Seri Azalina Othman mengiringi Penaung PERMATA, Datin Seri Rosmah Mansor dalam lawatan tersebut.

“Adakah kita perlukan dua menteri untuk menyertai lawatan ini? Apa yang mereka buat di UK selama seminggu?

“Gaji menteri dibayar menggunakan wang pembayar cukai jadi mereka perlu bertanggungjawab terhadap kita mengenai lawatan rasmi tersebut,” katanya.

Selain itu, beliau turut mempersoalkan program Minda Nobel anjuran PERMATA pintar dengan Royal Society of London yang sebelum ini dilakukan di Malaysia namun diadakan di UK untuk kali ini.

“Kami ambil maklum bahawa PERMATA pintar telah menganjurkan bengkel Minda Nobel sebelum ini pada Januari 2013, Oktober 2013, November 2014, dan September 2016. Semua ini diadakan di Malaysia.

“Kenapa tiba-tiba program Minda Nobel ini dilangsungkan di UK pula?” soalnya yang juga Ahli Jawatankuasa DAP Selangor.

Beliau turut mempersoalkan sama ada majlis menandatangani Surat Hasrat (LOI) antara Cambridge University dan University of Oxford yang disaksikan Rosmah Mansor yang juga isteri perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dibayar oleh PERMATA.

“Adakah PERMATA perlu membayar untuk menjalinkan kerjasama penuh ‘glamour’ itu? Berapa kosnya?” soalnya lagi.