Malaysia Dateline

Berarak dalam hujan kutuk kekejaman tentera junta Myanmar

Rakyat Malaysia dan warga Rohingya yang berhimpun membantah kekejaman dilakukan terhadap etnik Rohingya  berarak menuju ke kedutaan Myanmar petang tadi.

Lima pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik bersama mengadakan perhimpunan mewakili rakyat Malaysia untuk menghantar memorandum bantahan kepada kedutaan Myanmar di ibu negara petang tadi.

 Himpunan yang turut disertai ratusan warga Myanmar yang menetap di Malaysia itu telah berkumpul selepas solat Jumaat di hadapan masjid bangunan Tabung Haji di Jalan Tun Razak sebelum berarak ke kedutaan Myanmar.

Antara NGO yang hadir Persatuan Pengguna Islam (PPIM), Pertubuhan Permuafakatan Majlis Ayahanda Malaysia (Permas) dan Majlis Perunding Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Gerakan Baju Merah V2 dan Pas.

Bagaimanapun semua memorandum itu hanya dapat diserahkan kepada pengawal keselamatan di kedutaan Myanmar.

Etnik Rohingya beragama Islam dilaporkan ditindas dan dizalimi dengan kejam, mengakibatkan beribu-ribu penduduk berkenaan meninggalkan kampung halaman bagi mengelak daripada menjadi mangsa kekejaman yang didakwa melibatkan tentera negara itu.

Rakyat Malaysia petang ini menyatakan solidariti mereka berarak dalam hujan mengutuk kekejaman junta tentera Myanmar.

Lebih 1,000 orang menyertai Himpunan Aman Solidariti Bebaskan Rakyat Myanmar Etnik Rohingya mengambil bahagian berarak ketka cuaca hujan lebat selepas solat Jumaat.

Tunjuk perasaan anjuran NGO dan parti politik itu menuntut supaya kekejaman dan pembersihan etnik terhadap kaum Rohingya dihentikan.

Terdahulu, solat hajat diadakan sejurus sembahyang Jumaat. Turut menyertai bantahan kezaliman junta tentera Myanmar itu adalah Unit Amal di bawah Pas yang mengawal pergerakan himpunan.

Himpunan tersebut juga menyaksikan peserta membawa sepanduk mengutuk kekejaman terbaharu tentera dan penduduk Buddha Myanmar membakar rumah, merogol wanita Rohingya dan membunuh orang awam.