Malaysia Dateline

Berdalih menghadap “bila-bila masa”, Pas cuba pertahan nafi derhaka Sultan Perak

Hujah yang cuba mewajarkan ADUN Pas tidak menghadap Sultan Perak ini bertebaran dikongsi penyokong parti.

Rata-rata penyokong Pas dilihat cuba mempertahan tindakan kepimpinan mereka yang membatalkan rancangan menghadap Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, di Istana Kinta, Ipoh semalam.

“Bukan kata Pas nak derhaka Sultan Perak tak mahu mengadap baginda. Baginda panggil datang bila-bila masa, bukan ada spesifik masa.

“Kalau ada spesifik masa, tak pergi jugak barulah dikira derhaka,” dipetik ungkapan yang bertebaran di media sosial oleh penyokong Pas.

Antaranya, pengguna Twitter, Najib Azna yang menegaskan penangguhan itu kerana mendakwa kepimpinan belum ada keputusan daripada Pas Pusat.

Tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pas Perak sepatutnya mengadap Sultan pada jam 3 petang semalam.

Mereka terdiri daripada Razman Zakaria (Gunong Semanggol); Mohd Akmal Kamaruddin (Selama) dan Khalil Yahaya (Kubu Gajah).

Razman yang juga Pesuruhjaya Pas negeri, berkata keputusan pembatalan untuk menghadap Sultan dibuat atas arahan pucuk pimpinan parti.

Walau bagaimanapun, aktivis Muhamad Harris Nasril berpendapat penyokong Pas menggugurkan perkataan “hari ini” yang jelas disebut Ahli Dewan Negara Perak, Datuk Seri Mohd Annuar Zaini.

“Oleh kerana itu, selanjutnya baginda menitahkan ADUN daripada Bersatu dan Pas untuk mengadap pada bila-bila masa masa hari ini,” kata Annuar memaklumkan titah Sultan pada sidang media di hadapan perkarangan Istana Kinta semalam.

Justeru, Harris mengingatkan alasan penyokong Pas tentang tempoh menghadap Sultan “bila-bila masa” itu hanya terhad pada hari semalam sahaja.

“Jelas Ahli Dewan Negara Perak, Datuk Seri Mohd Annuar Zaini kata bila-bila masa “hari ini”. Kenapa kau (penyokong Pas) pergi buang perkataan “hari ini” tu?

“Kau ingat istana nak bagi korang sweet time sampai tahun depan ke nak beritahu siapa calon MB (Menteri Besar) korang?

“Ini nak buat kerajaan bro, bukan nak buat ceramah Pas. Benda kena cepat. Agak-agaklah nak membekap pun,” tempelak Harris lagi.

Istiadat mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar Perak ke-14 hanya akan dilaksanakan selepas Sultan yakin sudah ada majoriti mudah untuk menubuhkan kerajaan negeri.

Pagi semalam, Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sudah menghadap Sultan di Istana Kinta, Ipoh.

Beliau kemudiannya disusuli Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Perak, Datuk Saarani Mohamad yang namanya disebut-sebut sebagai calon Menteri Besar yang baharu dan mendapat sokongan semua ADUN Umno Perak.

Turut menghadap Sultan semalam Speaker DUN Perak, Datuk Mohammad Zahir Abdul Khalid dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim.

Di sebelah petang pula, tiga pemimpin Pakatan Harapan (PH) menghadap Sultan.

Pengerusi PKR Perak, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak dan Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming, dilihat tiba menaiki kenderaan berasingan pada jam 2.55 petang.

Mereka kemudiannya disusuli Pengerusi AMANAH Perak, Datuk Asmuni Awi, yang tiba pada jam 3.05 petang.

Tempoh 8220bila bila masa8221 itu hanya berlaku pada bila bila waktu pada hari semalam sahaja jika berdasarkan kenyataan Ahli Dewan Negara Perak