Malaysia Dateline

Bergelut dengan 38,000 kes saman, bedak bayi Johnson & Johnson dihentikan jualan pada 2023

Bergelut dengan 38,000 kes saman syarikat Johnson & Johnson (J&J) akan menghentikan penjualan bedak bayi berasaskan talkum secara global pada 2023.

Syarikat itu berdepan saman daripada pengguna dan mereka yang terselamat mendakwa produk talkumnya menyebabkan kanser akibat pencemaran dengan asbestos, sejenis karsinogen yang diketahui.

Namun syarikat terbabit menafikan dakwaan itu berkata, ujian saintifik dan kelulusan kawal selia selama beberapa dekad menunjukkan talkumnya selamat dan bebas asbestos.

J&J mengumumkan perkara terbabit selepas lebih dua tahun menamatkan penjualan produk itu di Amerika Syarikat yang mengundang ribuan saman berhubung keselamatan pengguna.

Dijual sejak 1894, bedak talcum J&J disaman kerana mengandungi asbestos

“Sebagai sebahagian daripada penilaian portfolio di seluruh dunia, kami membuat keputusan komersial untuk beralih kepada pengeluaran bedak bayi berasaskan tepung jagung.

“Bedak bayi berasaskan tepung jagung sudah dijual di negara-negara di seluruh dunia,” katanya.

Sebelum itu, ketika pengumuman terbaharu itu, syarikat itu mengulangi kenyataan sama.

Siasatan Reuters pada 2018 mendapati, syarikat itu selama beberapa dekad mengetahui bahawa asbestos dan karsinogen terdapat di dalam produk talkumnya.

Rekod dalaman syarikat, keterangan percubaan dan bukti lain menunjukkan sekurang-kurangnya sejak 1971 hingga awal 2000-an, talkum mentah dan serbuk siap syarikat itu kadangkala diuji positif untuk sejumlah kecil asbestos.

Sebagai tindak balas kepada bukti pencemaran asbestos yang dibentangkan dalam laporan media di bilik mahkamah dan di Capitol Hill, J&J berulang kali mengatakan produk talkumnya selamat dan tidak menyebabkan kanser.

Dijual sejak 1894, Bedak Bayi Johnson menjadi simbol imej mesra keluarga syarikat.

Baca juga: Gambar bintang sebenarnya sosej babi Sepanyol, satu dunia kena tipu dengan Teleskop Angkasa James Webb

Baca juga: Tak semua boleh campur dengan biscoff, netizen tak sanggup nak cuba gabungan burger ini