Malaysia Dateline

Henti kelirukan rakyat dengan putar belit angka ekonomi gesa Saifuddin

Berhenti kelirukan rakyat dengan putar belit data ekonomi

Peringatan ini diberikan setiausaha agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail yang merujuk kenyataan menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan bahawa Malaysia boleh menjadi negara maju menjelang tahun 2020 hanya dengan berpandukan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) sebagai petunjuk ekonomi.

“Rahman Dahlan masih tidak serik cuba mengelirukan rakyat dengan memanipulasi data ekonomi semata-mata untuk meningkatkan kepercayaan rakyat terhadap Umno-BN yang imejnya kian tercemar dengan budaya pembaziran, rasuah dan tatakelola yang buruk.

“Dengan menjaja nama Bank Dunia yang membuat unjuran bahawa pertumbuhan KDNK Malaysia akan berada pada paras 4.3 peratus, angka ini sebenarnya tidak cukup untuk menjadikan Malaysia sebagai negara maju atau negara berpendapatan tinggi,” jelas beliau.

Menurut Saifuddin, Bank Dunia mendefinisikan negara berpendapatan tinggi apabila KDNK per kapita (jumlah tahunan KDNK dibahagikan bilangan penduduk Malaysia) mencecah USD12,475 atau lebih kurang RM53,181; sedangkan pada tahun 2016, KDNK per kapita Malaysia sekadar mencecah sekitar RM37,104 sahaja.

Ujar beliau, dengan suasana ekonomi yang muram, ditambah peningkatan kadar pengangguran dan inflasi, negara akan semakin sukar untuk mencapai status negara maju menjelang tahun 2020.

“Seperkara lagi adalah peningkatan dan kejatuhan kadar matawang ringgit Malaysia yang mempengaruhi pengiraan KDNK,” ujarnya.

Beliau turut menyentuh amalan boros dan pembaziran kerajaan Umno-BN yang dapat dilihat dalam dasar fiskal yang diamalkan.

“Acapkali pembentangan bajet tahunan, Kerajaan Persekutuan akan mengusulkan belanjawan defisit iaitu jumlah perbelanjaan akan melebihi pendapatan.

“Meskipun Rahman Dahlan menyatakan bahawa jurang defisit semakin menguncup, hakikatnya Malaysia mempunyai pertambahan hutang negara yang semakin tinggi hingga menyebabkan Najib Razak terpaksa mengusulkan belanjawan tambahan,” ujarnya.

Saifuddin menambah kata, kenaikan kos sara hidup, pertumbuhan gaji yang rendah, jurang kaya-miskin yang melebar dan bertambahnya bilangan penerima bantuan kebajikan jelas menunjukkan data ekonomi yang digemburkan adalah retorik semata-mata untuk mengelirukan rakyat.

“Kerajaan Umno BN seharusnya menggubal polisi ekonomi yang mengutamakan kebajikan rakyat dan bukannya melebihkan poket kroni, kleptokrat dan hartawan yang sekian lama telahpun memiliki kekayaan yang lebih banyak berbanding rakyat kebiasaan,” tegas beliau.