Malaysia Dateline

23 daripada DAP dan Amanah menolak belanjawan 2017 negeri Perak manakala tiga Adun Pas memilih berkecuali.

Berkecuali di Dun Perak, Pas hanya berminat jadi ‘penasihat’ Umno

Pas hanya berminat menjadi ‘penasihat’ kepada Umno berbanding bersama-sama pembangkang bagi mengubah pentadbiran negara yang sejak sekian lama dikuasai Barisan Nasional (BN).

Pakatan Harapan Perak menegaskan demikian dalam satu kenyataan bersama pemimpin ketiga-tiga parti komponen, DAP, PKR dan Amanah susulan tindakan tiga Adun Pas yang memilih untuk berkecuali semasa proses undi belah bahagi belanjawan negeri kelmarin.

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak Isnin lalu meluluskan Enakmen Perbekalan atau Bajet Negeri Perak 2017 setelah dibahaskan empat hari oleh hampir kesemua wakil rakyat BN dan pembangkang.

Semasa di peringkat dasar bajet itu diluluskan melalui undi belah bahagian selepas diminta oleh Nga Kor Ming (DAP-Kepayang) dan dibenarkan oleh Speaker S. Thangeswary.

Undi belah bahagian menyaksikan 31 Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) BN menyokong, 23 daripada DAP dan Amanah menolak manakala tiga Adun Pas memilih berkecuali.

“Perkara yang sama berlaku di Parlimen. Setelah berdebat sepanjang sembilan hari, PAS juga memilih tidak mengundi semasa proses pengundian dikira untuk Belanjawan 2017 yang dibentangkan oleh Menteri kewangan Datuk Seri Najib Razak.

“Malahan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang gagal hadir di dewan rakyat bila proses undi belah bahagian yang begitu penting diadakan,” kata kenyataan itu.

Sikap cenderung PAS terhadap Umno juga dapat dilihat dengan kegagalan parti Islam itu menyertai Bersih 5 pada Sabtu lepas walaupun ia pernah menyertai perhimpunan aman itu dalam siri pertama hingga ketiga.

Justeru, pemimpin Pakatan Harapan menyeru ahli Pas agar melihat dan menilai sendiri “perubahan sikap dan pendirian pemimpin parti itu sekarang” yang dilihat seolah-olah memihak kepada parti pemerintah.

“Tingkahlaku parti Pas di Dun Perak dan Parlimen memberi mesej yang cukup jelas bahawa mereka tidak lagi bersama blok pembangkang yang terdiri dari PKR, Amanah, DAP dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

“Demi rakyat, Pakatan Harapan akan terus berjuang melawan kemungkaran dan kezaliman BN. Terpulang kepada rakyat menilai PAS. Kami percaya hanya Harapan bersama PPBM mampu untuk menggantikan BN dalam misi kita untuk menyelamatkan negara,” ujar kenyataan itu.

Kenyataan bersama Pakatan Harapan itu dikeluarkan oleh Ketua Pembangkang DUN Perak, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin; Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming; Pengerusi PKR Perak, Senator Dr Mohd Manuty dan Pengerusi Amanah Perak, Asmuni Awi.