Malaysia Dateline

Bersatu bukan saingan parti dalam Pakatan Harapan

Pengerusi Tun Dr Mahathir Mohamad menjelaskan, tujuan penubuhan partinya setahun lalu bukan kerana kepentingan peribadi sebaliknya hanya berkepentingan negara, bangsa dan agama yang menjadi matlamat rakyat dan parti.

“Diantara parti lawan ialah parti DAP, parti yang kami dahulu bermusuh ketat. Tetapi parti DAP juga sedar mereka tidak mungkin kalahkan BN tanpa kerjasama dengan semua parti lawan Melayu (PKR, AMANAH dan Bersatu).

“DAP tidak mungkin mendominasi gabungan parti lawan kerana wakil rakyat DAP tidak lebih ramai dari wakil rakyat Melayu, demikian juga kawasan dan wakil rakyat bukan Melayu tidak melebihi Melayu.

“Tiga buah parti Melayu dalam Pakatan Harapan jauh lebih ramai. Tetapi Pakatan Harapan tidak akan mengabaikan tanggungjawab dan keadilan terhadap bukan Melayu. Layanan terhadap mereka akan menjadi sebahagian dari dasar kami.

“Sepertimana Umno tidak didominasi oleh MCA dan MIC. Demikian jugalah parti-parti Melayu dalam Gabungan Pakatan Harapan tidak akan didominasi oleh DAP,” ujarnya ketika berucap dihadapan lebih kurang 3,000 ahli-ahli Bersatu yang hadir dalam Himpunan Rakyat sempena sambutan ulang tahun pertama Bersatu yang diadakan di dewan Y Square Connexion, Bakri Muar malam tadi.

Turut hadir dikalangan pimpinan tertinggi Pakatan Harapan antaranya Presiden Amanah Mohamad Sabu, Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan pimpinan negeri parti dalam gabungan.

Dr Mahathir yang juga Pengerusi Pakatan Harapan turut menyentuh mengenai kerosakan moral, budaya dan maruah bangsa dan penghapusan nilai mulia yang selama ini menjadi amalan pemimpin negara sebelum ini.

Bagaimanapun ia telah dicemari dengan kerosakan yang dakwanya dilakukan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak.

“Kerosakan yang dilakukan oleh Najib kepada negara adalah terlalu banyak untuk disenarai semuanya. Apa yang disebut hanyalah satu per tiga atau satu per empat sahaja daripada perbuatan Najib yang merosakkan negara.

“Tapi satu perbuatan yang sudah dan akan terus menggugat bangsa dan negara perlu juga disebut.

“Ia adalah berkenaan kerosakan moral, budaya dan maruah bangsa dan penghapusan nilai mulia yang dahulunya ada pada kita, yang dahulu menjadikan kita bangsa yang bertamadun.

“Najib memperkenalkan sikap tidak tahu malu, apabila mengemis atau mencuri; apabila melakukan perbuatan yang salah disisi masyarakat.

“Dia tidak sedikitpun malu apabila dunia dan rakyat Malaysia memberi bukti dan mendakwa yang ia telah curi duit, yang ia telah tipu, yang ia telah sogok wang untuk membeli sokongan, yang ia memiliki berbilion Ringgit dalam akaun peribadinya yang tidak dapat dijelas dari mana ia datang,” terangnya.

Justeru bekas perdana menteri ini berkata, beliau menyakini rakyat ingin Pakatan Harapan menyelamatkan negara daripada pemimpin kleptokrasi dan perasuah yang mana ujarnya lagi, menjadi antara faktor penyumbang kepada kesepaduan sokongan terhadap Pakatan Harapan kali ini dalam menghadapi pilihan raya umum.