Malaysia Dateline

Bersatu jalin kerjasama dengan PakistanTehreek-e-Insaf

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) hari ini memeterai perjanjian persefahaman (MoU) bersama parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), bagi menjalin kerjasama dalam pelbagai bidang.

Setiausaha Agung Bersatu Datuk Marzuki Yahya berkata kerjasama itu akan membolehkan kedua-dua parti yang masih baharu dalam mentadbir kerajaan untuk berkongsi idea dan saling bertukar pandangan.

“Kita juga akan menggunakan platform ini supaya Bersatu ini bukan hanya berkisar kepada politik dalam negara sahaja, tetapi kita juga nak mengadakan hubungan yang baik dengan semua parti-pari politik di seluruh dunia,” katanya kepada media pada Selasa.

MoU itu ditandatangani Marzuki dan Naib Pengerusi PTI Shah Mehmood Qureshi, dengan disaksikan oleh Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri Pakistan Imran Khan, selepas majlis makan tengah hari di Seri Perdana hari ini, yang diadakan bagi meraikan Imran Khan yang mengadakan lawatan kerja dua hari ke Malaysia.

Marzuki berkata kerjasama lebih proaktif akan digerakkan selepas selesai pemilihan Bersatu, di mana buat masa ini kedua-dua pihak sedang menyusun program-program yang akan dijalankan bersama.

“Selepas pemilihan Bersatu, kita akan menstruktur¬†pasukan yang baharu dalam mengadakan program-program dua hala di antara Malaysia dan Pakistan,” katanya.

Antara bidang kerjasama yang digariskan dalam MoU adalah kedua-dua pihak akan berusaha mengekalkan hubungan peringkat tinggi serta lawatan, di samping meningkatkan lagi hubungan dua hala dan perbincangan mengenai isu-isu yang mempunyai kepentingan bersama.

Kedua-dua pihak juga akan menggalakkan dan memupuk kerjasama serta pertukaran sosial antara pertubuhan-pertubuhan masyarakat sivil, di samping pertubuhan pertubuhan-pertubuhan belia dan wanita bagi tujuan membangunkan hubungan dua hala yang kukuh.– BERNAMA