Malaysia Dateline

Bersatu yakin kekal kerusi Dun Semenyih

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yakin mempunyai peluang cerah untuk mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih bagi Pakatan Harapan (PH) pada pilihan raya kecil (PRK) kawasan itu yang dijadual diadakan pada 2 Mac ini.

Perdana Menteri merangkap Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata parti itu yakin sokongan pengundi Melayu di kawasan berkenaan kekal bersama Bersatu.

“Saya rasa sokongan orang Melayu di Semenyih masih kuat, tetapi kita perlu ingat bahawa mungkin terdapat lebih dua parti bertanding, jadi undi orang Melayu mungkin boleh berpecah.

“Sudah tentu ia boleh beri kesan tidak baik kepada sesebuah parti tetapi berdasarkan penilaian, kami yakin masih mempunyai peluang yang cerah untuk menang,” kata Dr Mahathir yang juga Pengerusi PH, selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu semalam.

PRK Dun Semenyih diadakan susulan kematian penyandang kerusi itu, Bakhtiar Mohd Nor, 57, pada 11 Januari  lepas akibat serangan jantung. Penamaan calon ditetapkan pada 16 Februari  manakala hari mengundi awal 26 Feb.

Pengerusi PH Selangor Amirudin Shari dilaporkan berkata ia tetap dengan keputusan yang dibuat pada peringkat negeri sebelum ini bahawa Bersatu patut meletakkan calon sebagai penyandang kerusi berkenaan.

Dr Mahathir berkata mesyuarat itu juga membincangkan keadaan semasa politik dalam negara dan persepsi rakyat kepada pemerintah.

“Pemerintahan negara berjalan dengan baik walaupun ada sedikit perselisihan pandangan dan salah tafsir daripada media,” katanya.

Sebelum sidang media itu berlangsung, Dr Mahathir menerima 5,000 borang permohonan untuk menyertai Bersatu daripada wakil beberapa negeri.

Dalam perkembangan lain, Dr Mahathir berkata kenyataan beliau yang mengecam kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin mendapat sokongan beberapa pemimpin dunia Islam.

“Saya rasa sebilangan mereka sangat gembira dengan kenyataan dan tindakan kita. Saya berbual dengan beberapa pemimpin tersebut dan mereka gembira dengan pendirian kita dan menyokong kita,” katanya.

Malaysia tegas dengan keputusan untuk tidak membenarkan atlet Israel bertanding pada Kejohanan Renang Para Dunia 2019, menyebabkan Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC) membatalkan hak penganjuran negara sebagai tuan rumah kejohanan itu yang bakal berlangsung di Kuching dari 29 Julai hingga 4 Ogos depan.

– BERNAMA