Malaysia Dateline

Bersuara untuk keselamatan pesakit, kata Menteri Kesihatan

Semua pihak berkepentingan dalam sistem penjagaan kesihatan termasuk pesakit, pembuat dasar dan badan profesional perlu bersuara demi keselamatan pesakit dan menyuarakan kebimbangan mengenai amalan dan alam sekitar yang tidak selamat serta bahaya dalam kemudahan penjagaan kesihatan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Beliau berkata pesakit perlu diperkasakan untuk bersuara dan men gajukan pertanyaan kepada kakitangan penjagaan kesihatan jika mempunyai keraguan atau kebimbangan mengenai rawatan yang diberikan atau amalan kakitangan penjagaan kesihatan dan kakitanganf penjagaan kesihatan mesti bersedia mendengar saranan pesakit dan mengambil tindakan sewajarnya.

“Kajian menunjukkan bahawa bersuara mempunyai kesan pencegahan segera terhadap kesilapan manusia dan juga dapat membantu memperbaiki kekurangan teknikal dan sistem serta mencegah kejadian buruk,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Hari Keselamatan Pesakit Sedunia di Malaysia dan Seminar Keselamatan Pesakit 2019, pada Selasa.

Dr Dzulkefly menarik perhatian kepada enam insiden tinggi melibatkan keselamatan pesakit di Malaysia dari 2016-2018 iaitu salah pembedahan, tertinggal benda secara tidak sengaja dalam badan, kesilapan transfusi nyata, kesilapan medikasi, pesakit dewasa terjatuh dan pesakit pediatrik terjatuh.

Insiden salah pembedahan menyaksikan peningkatan pada 2018 dengan 11 kes daripada lima pada 2017, pesakit dewasa terjatuh meningkat kepada 3,547 tahun lepas daripada 2,934 pada 2017, manakala kesilapan transfusi mencatatkan 47 kes tahun lalu daripada 35 pada 2017.

Beliau berkata ini menunjukkan bahawa keselamatan pesakit adalah penting dan kritikal, sambil menambah bahawa kerajaan sedang berusaha untuk menggalakkan penjagaan kesihatan berasaskan nilai yang menekankan pada keselamatan pesakit, pengalaman pesakit dan jangkaan pesakit.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan telah melaksanakan beberapa inisiatif untuk meningkatkan keselamatan pesakit termasuk penubuhan Majlis Keselamatan Pesakit pada 2003 untuk menerajui usaha peningkatan keselamatan pesakit secara nasional dan memperkenalkan Matlamat Keselamatan Pesakit Malaysia pada 2013 untuk menggariskan bidang-bidang utama keutamaan untuk keselamatan pesakit dan penanda aras pencapaian keselamatan pesakit di Malaysia.

Sebagai simbol solidariti global dalam menjadikan keselamatan pesakit sebagai keutamaan global, Dr Dzulkefly berkata, Pengurusan Menara KL bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan untuk menerangi Menara Kuala Lumpur dengan cahaya lampu berwarna jingga malam tadi.

Selain Menara Kuala Lumpur, Tiga Piramid di Giza, Kaherah dan air pancut Jet d’Eau di Geneva turut bermandikan cahaya jingga bagi meraikan Hari Keselamatan pesakit Sedunia.- BERNAMA