Malaysia Dateline

Bertindak segera bantu rakyat melarat dibadai Covid-19

Keputusan kerajaan untuk menguatkuasakan darurat tidak kesampaian ekoran Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bertitah bahawa tiada keperluan untuk menguatkuasakannya.

Menjunjung kasih Tuanku yang meraikan pandangan Raja-raja Melayu yang lain serta mengutamakan kepentingan rakyat dan negara.

Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu dan pandemik Covid-19 yang masih berleluasa, melaksanakan darurat bukanlah satu keperluan bahkan bakal menambahkan lagi beban terhadap rakyat yang sebahagiannya sudah melarat.

Berikutan ratusan kes Covid-19 setiap hari di Sabah, ada keperluan untuk kerajaan melaksanakan kembali PKP atau PKPD dan menambah bantuan untuk rakyat di negeri itu.

NGO-NGO seperti Yayasan Ikram Malaysia, MyCARE dan IKRAM Health telah dan sedang membantu membekalkan kelengkapan PAPR dan PPE kepada frontliners di sana.

NGO lain yang turut menghulurkan bantuan adalah Hugs Project Malaysia, Pertubuhan Rejuvenasi Pendidikan dengan kerjasama Semporna Heroes, HanaFundMe, Setia Bakti Anak Sabah dan lain-lain.

Sementara itu, sukarelawan perubatan juga dihantar oleh Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia (MERCY Malaysia), Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMARET) dan Malaysian Relief Agency (MRA).

Dalam sektor pekerjaan, dijangka 2.4 juta orang bakal kehilangan kerja dalam masa beberapa bulan lagi.

Kerajaan mesti mengambil langkah-langkah yang serius antaranya melanjutkan moratorium untuk semua hingga hujung tahun dan menambah peruntukan Bantuan Prihatin Nasional yang sedia ada bagi meringankan beban ekonomi mereka.

Dalam pada itu, kita juga menjunjung kasih Yang di-Pertuan Agong yang bertitah agar ahli-ahli politik menghentikan politiking dan memfokuskan kepada menangani situasi rakyat yang amat terkesan dengan pandemik Covid-19.

Dalam keadaan kedudukan kerajaan pusat yang tidak stabil, pendekatan politik kerjasama perlu diambil kira agar ahli-ahli politik merentas parti-parti politik negara bersatu hati dan berganding bahu dengan kerajaan dalam situasi yang sangat mencabar ini.

Pelaksanaan darurat sangatlah tidak wajar hanya jika hendak menyelamatkan kedudukan kerajaan yang tidak stabil menjelang pembentangan Belanjawan 2021.

Ahli-ahli Parlimen sama ada kerajaan atau pembangkang kemungkinan juga akan bersetuju jika Belanjawan 2021 nanti benar-benar memenuhi kehendak dan keperluan rakyat untuk menangani cabaran pandemik Covid-19 dan kemelesetan ekonomi.

Di sinilah letaknya kebijaksanaan kerajaan khususnya Perdana Menteri dan kabinetnya supaya berbincang bersama-sama dengan para pemimpin pembangkang dan mengambil kira pandangan mereka agar Belanjawan 2021 nanti diluluskan sebulat suara di parlimen.

Keberanian Ahli Parlimen Muar, YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sebagai Menteri Belia dan Sukan dahulu sewajarnya dicontohi.

Kita dapat lihat usaha beliau menyakinkan semua ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang hingga diluluskan usul secara sebulat suara untuk menurunkan umur pengundi berdaftar kepada 18 tahun di Parlimen, sesuatu yang jarang-jarang dilakukan kecuali melibatkan isu Palestin dan kedaulatan negara.

Jika ini tidak berlaku, drama-drama politiking negara akan berterusan dan sudah pasti kestabilan dan kelancaran gerak kerja kerajaan akan terganggu dalam masa yang sama menimbulkan keresahan dalam kalangan rakyat yang tertekan dengan kemelesetan ekonomi kesan Covid-19. Drama-drama politiking ini pula boleh disaksikan saban hari di layar skrin telefon bimbit dan TV kita.

Kita ingin lihat keseriusan langkah-langkah kerajaan dalam menangani dalam situasi ekonomi yang sangat mencabar ini. Pelan jangka panjang perlu dirangka dan dibentang dengan segera untuk memulihkan ekonomi dan membela nasib rakyat jelata.

Bak kata Jeneral Rama dalam animasi Ejen Ali, “Bertindak segera!”

 

*HAFIZUDDIN MUKTI dari Jabatan Penerangan dan Perhubungan, Pertubuhan IKRAM Malaysia.