Malaysia Dateline

Bidang kuasa eksekutif PH perlu diperhalusi, kata penganalisis

Beliau berkata, kuasa eksekutif perlu didalami dan dibuat penilaian dari semasa ke semasa oleh Pakatan Harapan sebelum pilihan raya umum akan datang.

“Berdasarkan kepada  organisasi yang ada, saya melihat jawatan ‘ketua umum’ lebih kepada peranan sebagai ‘de facto’ dalam parti politik.

“Jawatan pengerusi dan presiden dilihat bertindih dan kurang jelas peranannya.

“Dalam sistem sosialis, jawatan pengerusi dilihat seperti jawatan bukan eksekutif manakala jawatan presiden dari segi amalan parti-parti politik demokrasi di Malaysia  pula adalah merujuk kepada jawatan eksekutif,” ujarnya kepada Malaysia Dateline.

Beliau diminta mengulas kenyataan menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak hari ini yang mempertikaikan bidang kuasa tiga jawatan tertinggi pakatan pembangkang itu.

Ditanya adakah wajar Pakatan Harapan menstrukturkan barisan kepimpinan sebagaimana BN,  Dr Mazlan berpandangan tidak wajar untuk Pakatan Harapan mencontohi organisasi BN namun hirarki dalam Pakatan Harapan mesti menunjukkan bidang kuasa yang lebih jelas.

“Ia harus dilihat mampu memterjemahkan ke dalam susunan yang sesuai dalam kabinet kelak.

” Misalnya siapakah sebagai Perdana Menteri,Timbalan Perdana Menteri dan Menteri-menterinya.

“Namun hirarki yang ada kini kelihatan sudah memadai, memandangkan struktur politik dalam gabungan parti-parti pembangkang berbeza dengan yang wujud dalam BN,” jelasnya.

Menurut Dr Mazlan lagi, pembentukan barisan kepimpinan Pakatan Harapan adalah satu bentuk “kompromi” antara beberapa pihak membabitkan PKR, DAP, Amanah dan Bersatu di dalam gabungan Pakatan Harapan.

Ia dilihat sebagai langkah mengukuhkan kedudukan pakatan politik itu untuk memberi fokus kepada pilihan raya umum ke-14.

Jelasnya, selepas perpecahan Pakatan Rakyat, gabungan parti pembangkang menghadapi kebuntuan untuk membentuk gabungan baharu yang setara sebelumnya.

Meskipun Pakatan Harapan yang dibentuk selepas itu menggabungkan PKR, DAP dan Amanah, namun sesetengah pemimpin PKR masih mahu Pas untuk turut serta dalam misi menumbangkan BN.

Katanya, sikap Pas yang dilihat tidak konsisten dan cenderung membentuk gerakan politik yang bebas daripada BN atau Pakatan Harapan terus mencetuskan ketidakstabilan dalam Pakatan Harapan.

“Penyertaan Bersatu kemudiannya, walaupun dijangka mengukuhkan Pakatan Harapan, namun ia juga mencetuskan kemelut baharu dalam perkara penentuan kepimpinannya.

“Faktor terpenjaranya Anwar dan menonjolnya kepimpinan Tun Mahathir dalam pembangkang telah mencetuskan polemik baharu dalam Pakatan Harapan.

” Dr. Mahathir jelas dilihat mendapat sokongan meluas sebagai pemimpin utama Pakatan Harapan sama ada dari partinya sendiri mahupun dari DAP dan Amanah,” terangnya.

Mazlan berkata, dalam hal ini PKR berbeza pendapat dalam isu kepimpinan Pakatan Harapan.

“PKR tetap menganggap Anwar, sebagai ikonik dan calon Perdana Menteri Pakatan Harapan  kelak dan isu ini terus menjadi polemik yang mampu menggugat kedudukan Pakatan Harapan itu sendiri.

“Saya menilai kepimpinan Pakatan Harapan yang diumumkan semalam adalah satu bentuk kompromi yang wajar, bertujuan untuk mengukuhkan Pakatan Harapan serta mengelakkan perpecahan dalam gabungan itu.

“Dengan meletakkan Anwar sebagai Ketua Umum, Mahathir sebagai Pengerusi dan Wan Azizah sebagai Presiden, dilihat satu bentuk penyelesaian pra PRU-14 meskipun kedudukan itu dijangka berubah selepas keputusan PRU-14 kelak,” ujarnya.

Beliau turut berpandangan dengan wujudnya satu barisan kepimpinan yang konsensus dengan logo dan misi yang jelas, Pakatan Harapan akan dapat meningkatkan keyakinan rakyat yang cenderung inginkan perubahan.

“Pemimpin yang ada sekarang ini Dr Mahathir, Anwar dan dan Muhyiddin adalah individu yang mempunyi ‘track record’ yang baik sewaktu mereka berada dalam kerajaan dahulu.

“Dengan kewujudan Pakatan Harapan sebagai pilihan politik yang memiliki organisasi, logo dan manifesto yang meyakinkan sudah pasti berupaya mewujudkan gelombang sokongan yang baharu di kalangan rakyat Malaysia,” jelasnya.

Semalam, Majlis Presiden Pakatan Harapan mengumumkan struktur kepimpinan baharu yang diterajui Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tun Dr Mahathir Mohamad selaku pengerusi, Datuk Seri Anwar Ibrahim (ketua umum),Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai presiden Pakatan Harapan.

Pakatan itu turut menamakan Tan Sri Muhyiddin Yassin (Bersatu), Lim Guan Eng (DAP) dan Mohamad Sabu (Amanah) sebagai timbalan presiden.

Manakala naib presiden diwakili Datuk Seri Mohamed Azmin Ali,Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Chong Chiang Jen dan Salahuddin Ayub.