Malaysia Dateline

Bimbang disabotaj, Elon Musk tutup pejabat Twitter, sekat kad akses pekerja

Bimbang disabotaj Elon Musk bertindak tutup pejabat Twitter buat sementara waktu serta menyekat kad akses pekerjanya.

Editor pengurusan Platformer, saluran berita Silicon Valley Zöe Schiffer, dalam tweetnya hari ini berkata Musk dan pasukannya bimbang pekerja mensabotaj syarikat itu.

“Kami mendengar ini kerana Elon Musk dan pasukannya takut pekerja akan mensabotaj syarikat itu. Selain itu, mereka masih cuba memikirkan pekerja Twitter yang mana mereka harus memotong akses,” tulisnya.

Schiffer berkata bahawa pada masa ini pekerja Twitter dibenarkan bekerja dari jauh dengan beberapa syarat, salah satunya adalah mendapat pengiktirafan daripada pengurus mereka mengenai prestasi mereka,” katanya.

Menurut maklumat yang diperoleh Schiffer, Musk dan pasukannya bimbang pekerja mensabotaj syarikat itu.

Musk dengan tegas memberi amaran kepada pengurus supaya tidak memalsukan kenyataan prestasi.

Menurut Schiffer Musk memberitahu, mana-mana pengurus yang melaporkan secara palsu akan ditendang keluar daripada syarikat.

Schiffer berkata pejabat Twitter akan dibuka semula pada hari Isnin (21/11).

Sehingga itu, pekerja dijangka mematuhi peraturan syarikat mengenai maklumat sensitif dan tidak berkongsinya, sama ada di media sosial, dalam akhbar, atau di mana-mana sahaja.

Tambahan pula, Schiffer berkata Musk mempunyai senarai nama pekerja yang masih mahu berada di Twitter sepanjang tempoh perkhidmatannya.

“Elon Musk dan pasukannya mempunyai senarai pekerja Twitter yang mendaftar untuk tawaran yang menunjukkan mereka mahu kekal dengan Twitter 2.0. Nama-nama itu ada dalam hamparan,” jelasnya.

“Sekarang mereka cuba mencari siapa yang TIDAK disenaraikan, siapa yang sedang bercuti, siapa yang aktif menarik diri daripada Slack,” tambahnya.

Schiffer berkata pejabat Twitter akan dibuka di mana pekerja dijangka mematuhi peraturan syarikat mengenai maklumat sensitif dan tidak berkongsinya, sama ada di media sosial, dalam akhbar, atau di mana-mana sahaja.

Baca juga: Polis sahkan calon BN Pengkalan Chepa tiada rekod dengan MMC

Baca juga: Ferrari Daytona ‘one & only’, bakal dilelong selepas tersadai 40 tahun