Malaysia Dateline

BN sepatutnya bertanding di PRK Port Dickson, kata Khairy

Barisan Nasional (BN) membuat langkah salah apabila enggan bertanding di pilihan raya kecil Port Dickson, kata Khairy Jamaluddin.

Bekas ketua Pemuda Umno itu berkata walau ia bukan kerusi yang boleh dimenangi, parti itu sepatutnya meletakkan calon bagi berdepan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Sebagai pembangkang, kita mesti menyertainya. Tidak bertanding bukanlah keputusan yang tepat,” kata ahli parlimen Rembau, mengulas pilihan raya itu yang bakal bermula Sabtu ini.

Bekas menteri belia dan sukan itu diwawancara oleh stesen radio BFM hari ini.

“Sebagai pembangkang, kita mesti menyertainya. Tidak bertanding bukanlah keputusan yang tepat,” kata ahli parlimen Rembau, mengulas pilihan raya itu yang bakal bermula Sabtu ini.

Bekas menteri belia dan sukan itu diwawancara oleh stesen radio BFM dekat sini hari ini.

Kerusi Port Dickson di Negri Sembilan telah diwujudkan bagi menggantikan kawasan Parlimen Telok Kemang, berikutan proses persempadanan semula tahun 2018.

Dun Teluk Kemang telah dipertahankan oleh PKR dari tahun 2008 hingga 2018.

“Pendirian peribadi saya jelas bahawa kita harus bertanding walaupun ia bukan kerusi yang boleh dimenangi untuk BN berdasarkan beberapa pilihan terakhir.

“Tetapi sebagai Pembangkang, anda mesti berada dalam perlawanan. Tidak bertanding bukanlah keputusan yang tepat untuk dibuat, “katanya kepada saluran radio BFM 89.9 di pameran Grille Sarapan pagi hari ini.

Pada Isnin Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah mengumumkan bahawa BN tidak akan mengambil bahagian dalam pilihan raya kecil Port Dickson dan akan memboikotnya kerana merasakan ia adalah satu pembaziran wang.

“Saya bersimpati dengan pandangan itu, tetapi untuk bersikap adil kepada Anwar, beliau cukup jelas bahawa dia mahu kembali kepada kerajaan. Terdapat kesepakatan dan yang akhirnya akan berlaku.

“Kita perlu menerima apa yang akan berlaku dan teruskan sahaja,” katanya dalam temubual tersebut.

PRK Port Dickson pada 13 Oktober diadakan selepas penyandang Datuk Danyal Balagopal Abdullah meletak jawatan sebagai wakil rakyat pada 12 September untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding kerusi itu dan kembali ke Parlimen.

Pilihan raya kecil itu merupakan kali keempat diadakan selepas PRU14 pada Mei membabitkan Dun Sungai Kandis, Balakong dan Seri Setia baru-baru ini.