Malaysia Dateline

Budaya surat sokongan kembali membara

Budaya surat sokongan yang dibawa oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal menunjukkan kepada rakyat betapa pemerintahan Perikatan Nasional sama sekali tidak malu dengan budaya politik yang korup, demikian menurut Timbalan Pegerusi DAPSY Chiong Yoke Kong.

Katanya, Ketua Pemuda Bersatu itu menjadi ketua pemuda pertama parti pemerintah dalam sejarah yang dipilih kerana secara terbuka mendorong kepada ‘budaya surat sokongan’.

Bahkan katanya, kejayaan beliau dalam pemilihan sayap kebangsaan Bersatu telah membuat keadaan baru dalam politik di mana penyalahgunaan pejabat awam untuk keuntungan peribadi dibenarkan dan digalakkan.

Wan Ahmad Fayhsal, semasa berkempen dalam pemilihan sayap nasional, berjanji bahawa jika dia terpilih sebagai Ketua Pemuda Bersatu, dia akan memanfaatkan kedudukannya dalam pemerintah dan parti untuk mengeluarkan surat sokongan agar untuk “mempermudah” bagi ahli.

“Ketika skandal di mana Wan Ahmad Fayhsal secara terbuka mendorong mengeluarkan surat sokongan meletus, tidak ada seorang pun pemimpin kanan dari Perikatan Nasional yang menentang budaya rasuah.

“Ketika para anggota dengan rela memilih Wan Ahmad Fayhsal sebagai ketua mereka, ini menunjukkan bahawa nilai-nilai rasuah ditegakkan oleh seluruh sayap pemuda Bersatu dan bahkan seluruh pemerintahan Nasional Perikatan,” katanya.

Chiong Yoke Kong yang juga Adun Tanah Rata meramalkan sumber daya negara suatu hari nanti dapat dipelihara oleh para politikus yang tidak bertanggungjawab ini.

Setelah rampasan kuasa Sheraton, Perikatan Nasional telah mendorong kembali budaya politik yang menyedihkan dan busuk untuk menjadi normal baru di arena politik ini.

“Ketika rasuah meresap ke negara kita, sumber sosial tidak dapat dialokasikan secara adil dan munasabah kepada anggotanya, sehingga menyebabkan jurang kekayaan antara kaya dan miskin dan meluaskan kesan buruk terhadap pembangunan ekonomi kita.

“Keseluruhan kejayaan sebuah negara bergantung pada golongan belia. Parti yang korup dan regresif tidak akan pernah dapat memimpin masyarakat ke arah pembangunan dan kemajuan.

“Dalam keadaan ketidakpastian politik di negara kita, DAPSY berikrar untuk menegakkan nilai-nilai politik yang mulia, untuk memberi contoh yang baik, meneruskan perjuangan kita menentang rasuah dan penyalahgunaan kuasa sekali gus menentang usaha  Perikatan Nasional membuat “budaya surat sokongan ” ujarnya.