Malaysia Dateline

Mohamad Sabu

Bukan celik saja tetapi akhlak al-Quran, kata Mat Sabu

Beliau mengambil pedoman yang berlaku di negara Arab yang mana kebanyakan umat Islam di sana tidak buta al-quran dan berjaya melahirkan ribuan golongan hafiz tetapi akhlak mereka tidak mengikut akhlak al-Quran.

“Saya mengambil positif dan menganggap satu teguran yang baik dari pemimpin parti Islam di Malaysia bahawa mereka yang meninggalkan parti Islam dianggap buta al-Quran.

“Memang kita umat Islam khasnya pemimpin dan pengikut Parti Amanah Negera (Amanah) hendaklah memahami al-Quran dan menjadikan al-Quran sebagai pedoman hidup sehinggalah kita berada di bawah naungan al-Quran.

“Sesungguhnya di negara Arab mereka kebanyakannya tidak buta al-Quran. Setiap tahun ribuan golongan hafiz berjaya dihasilkan khususnya di Mesir, Morocco, Arab Saudi dan negara teluk yang lain tetapi kita lihat akhlak al-Quran tidak ada di negara mereka.

Akhlak al-Quran seperti memperjuangkan keadilan, integriti dan menghormati hak-hak manusia, menghormati nyawa manusia, menghormati jiran, membantu orang miskin, membantu pelarian, membantu mereka yang daif serta menjaga hak wanita berada di negara Eropah seperti di Finland, Sweeden, Denmark, Netherland, Ireland, New Zealand dan Australia.

“Semua ini hampir tidak ada di negara Arab yang celik al-Quran.

“Harapan kita bukan sahaja kita celik dan boleh membaca al-Quran tetapi mampu mengamalkan akhlak al-Quran,” ujarnya dalam kenyatana hari ini.

Beliau mengulas mengenai kenyataan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pada Ahad, dipetik berkata, golongan yang meninggalkan perjuangan parti itu buta al-Quran kerana terpengaruh dengan politik yang tidak membawa mereka kepada perjuangan sehingga akhirat.

Hadi berkata, berpegang kepada undang-undang tertubuhnya Pas, parti itu tidak boleh diarah oleh mana-mana parti atau pihak supaya mengubah haluan dan hala tujunya.

Tambah Mohd Sabu lagi, Amanah akan memperjuangkan supaya akhlak al-Quran itu dilaksanakan. Bukan seperti di negara-negara Arab sekarang yang celik al-quran tetapi akhlak pemerintah dan sebahagian rakyatnya bertentangan dengan cara al-quran.

“Adalah menjadi cabaran besar pemimpin parti Islam di Malaysia ini supaya kita celik al-Quran dan berada di bawah naugan al-quran.

“Jangan hanya celik dari sudut membaca, bertutur dan bercakap bahasa al-Quran tetapi akhlak kita jauh dari ajaran Islam,” tegasnya.