Malaysia Dateline

Calon bebal dan pilihan raya

Bermula pagi tadi, seramai 16,877 pengundi mula mengundi awal di 55 pusat mengundi bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah Ke-16.

Turut merasa adalah calon-calon yang bertanding dan untuk memenangi pilihan raya, mereka perlu mendapat undi terbanyak dan perlu menarik sebanyak mungkin pengundi

Calon-calon bebal lagi ‘tidak cerdik’ mungkin seakan tahu bahawa kedudukan mereka kini seperti di hujung tanduk.

Jika dilihat pada senario terkini , ramai juga calon yang merupakan ‘orang lama’, dan mereka tentu tahu untuk kurang bermulut longkang dan tidak membuat pernyataan yang tidak bertanggungjawab dan tidak masuk akal kerana ia akan dikaitkan dengan pernyataan yang tidak diingini serta menjadi ‘masalah rempah-ratus’ bagi media.

Sungguh pun begitu, calon-calon biadap tentunya tidak peduli dan kisah dengan apa yang orang lain kata; yang penting mereka pastinya akan menonjolkan kewibawaan mereka.

Bagi mereka, bila lagi mahu ‘menghantam bahh’, atau ‘apa aku kisah’.

Sama ada media akan mengambilnya dan menggunakan untuk tujuan siaran adalah tidak relevan.

Yang nyata, ramai calon dan ahli politik tidak mahu mengambil perhatian secara bijaksana dan kenyataan menghina yang dibuat oleh mereka sendiri.

Walaupun secara global, sikap bebal calon dan ahli politik berada di kedudukan yang tinggi.

Ini adalah kenyataan tragis bahawa ahli politik yang pernah dipilih berubah semalaman (dari kebijaksanaan dan berpengetahuan) menjadi kepada dorongan yang tidak terkawal untuk menunjukkan kedalaman baru ini.

Oleh kerana mereka sekarang mempunyai pendengar yang tertawan (baca psikopan), keperluan untuk menjelaskan teori dan memberi pendapat adalah sangat besar.

Sikap bebal bakal-bakal pemimpin ini seolah sandiwara jenaka bagi mereka.

Calon-calon dan penyokong tidak digalakkan bercakap berlebihan dengan isu agama, seks dan perkauman.

Dalam mana-mana pilihan raya, apa yang cuba dilakukan oleh setiap ahli politik pintar adalah berkelakuan dengan cara yang dia harapkan akan menarik bagi pengundi biasa.

Ahli politik seperti ini akan bertindak balas secara rasional terhadap insentif yang dibuat oleh demokrasi.

Sekiranya pengundi mempunyai maklumat yang baik, tidak puas hati dengan kebijakan, maka kempen politik akan menyerupai jurnal ekonomi yang dikaji oleh rakan sebaya.

Tetapi hanya sebilangan kecil pengundi atau calon pengundi yang seperti itu.

Kebanyakan pengundi didapati kurang berpengetahuan, bersemangat, berat sebelah, terlalu yakin, dan bersikap sukuan atau rasis

Sebilangan besar pengundi bukan pencari kebenaran yang tidak berpuas hati; sebaliknya, mereka sama sekali tidak peduli.

Kerapkali juga ramai menyalahkan media untuk memasarkan jurang adalah cara yang tepat.

Apabila terdapat masalah dan isu, mereka yang terlibat akan berkata; oh, media memberi gambaran yang salah dan menyalahkan saya namun itu bukan maksud saya.

Tetapi anda yang melakukannya . Anda gagal memikirkannya. Sekarang anda bayarlah harganya.
————————————–

Azizi Ahmad adalah seorang bekas pendidik yang gemar memerhati sikap manusia.